Horta Horizons / Outdoor-installatie van landschapsarchitect Bas Smets

Deze zomer wordt de Baron Hortastraat naast het Paleis voor Schone Kunsten omgetoverd tot een artistieke installatie door de landschapsarchitect Bas Smets. De constructie maakt deel uit van de grote rennovatiewerken van het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel.

De Baron Hortastraat ligt op een scharnierpunt tussen hoog- en laagstad. Een mooie trap verbindt het Warandepark met deze doodlopende straat, dat eigenlijk eerder een pleintje is dat toegang verleent tot BOZAR en CINEMATEK. Tijdens de werken voor het aanpalende nieuwe bankgebouw transformeert een tijdelijke installatie deze doodlopende straat tot een actieve plek.


Amfitheater

De installatie is een ontwerp door Bureau Bas Smets en een samenwerking tussen BOZAR en buur BNP Paribas Fortis, die deze dagen in de stijgers staat. De houten structuur loopt op 5 verschillende niveaus beplant met bomen, en buigt onderaan de Baron Hortastraat af naar de ingang van het Paleis voor Schone Kunsten waardoor een amfitheater ontstaat. Het doel van de installatie is de straat omvormen tot een creatieve plek voor voorbijgangers en pendelaars. De constructie kan ook dienen als podium voor de activiteiten van BOZAR. Bovenal biedt de installatie rust in de drukte die het Paleis en de werf erlangs voortbrengen. De bomen, geplant op de terrassen, treden dan weer in dialoog met het Warandepark bovenaan de trap.

“Met deze duurzame houten interventie positioneert BOZAR zich andermaal in het debat over de stedelijke ruimte”, meent Paul Dujardin, CEO en artistiek directeur van het Paleis voor Schone Kunsten. “Na het buitenzwembad van Brussel trekt Bas Smets nu de raampartijen van Victor Horta door tot een golvende agora, een verzamelplek die de Brusselaars, voorbijgangers, BOZAR-bezoekers én allerlei kunstenaars zich kunnen toe-eigenen. Een superdiverse stad als Brussel heeft nood aan zulke knooppunten om op adem te komen.”

De constructie blijft tot 30 juni 2021, de dag waarop de opening van het nieuwe bankgebouw van BNP Paribas Fortis is gepland. Daarna zou de Stad Brussel overgaan tot een definitieve herinrichting van de Baron Hortastraat als autovrij plein.