Hoe groen zijn onze steden?
De stedelijke gebieden in Europa zijn groener dan gemiddeld, 45% tegenover het wereldwijde gemiddelde van 39%. Europese steden breidden bovendien hun groene ruimte uit met meer dan 40 miljoen m². Dat blijkt uit de tweede Husqvarna Urban Green Space Index (HUGSI) waarin zo’n 155 wereldsteden zijn opgenomen. Brussel, de enige Belgische stad in de HUGSI, staat op de 73ste plaats in de ranking.
De Husqvarna Urban Green Space Index (HUGSI) werd in 2019 gelanceerd in het kader van het Husqvarna Living City Congres in het Zweedse Göteborg, een bijeenkomst van internationale opinieleiders en professionals uit de industrie en de media, allemaal actief rond groene ruimte. Het is een door AI aangedreven satellietsysteem om beleidsmakers wereldwijd te helpen het aandeel en de gezondheid van groene ruimten in steden te monitoren.
Wat is een groene stad volgens HUGSI?
Door computervisie en diepleertechnieken toe te passen op satellietbeelden, geeft HUGSI inzicht in de huidige staat en historische ontwikkeling van vegetatie en haar omgeving in stedelijke gebieden.
De HUGSI 2020-index biedt inzicht in het groen van 155 steden in 60 landen die op een aantal groene Kritieke Prestatie Indicatoren (KPI’s) worden beoordeeld:
• Percentage van het groen in de stad
• Percentage van het stedelijk gebied bedekt met bomen
• Percentage van het stedelijk gebied bedekt met gras
• Gezondheid van de vegetatie
• Verdeling van de groene ruimte
• Groene ruimte per hoofd van de bevolking
Om in de index goed te scoren, moeten de geselecteerde steden een gezonde en goed verdeelde vegetatie hebben, met een hoog aandeel binnen de dichtbevolkte delen van de stad. Aan bomen wordt twee keer de waarde van gras toegekend.
Groene steden
Globaal gezien is zo’n 39% van de openbare ruimte groen. Europa doet het hierin het beste met een percentage van 54%. Gevolgd door Centraal Oost Azië met 43% en Noord-Amerika met 36%. Vergeleken met 2018 is er globaal een afname in stedelijk groen van 0,01%. Dit staat gelijk aan een verlies van zo’n 14 miljoen vierkante meter. Dit is voornamelijk te wijten aan het verlies van groen in steden in Centraal Oost-Azië, daar is een gemiddelde afname van 52m2. Daartegenover is er een toename in Europese, Noord-Amerikaanse en Zuid-Amerikaanse, Zuid- en West-Aziatische steden te vinden van gemiddeld meer dan 40m2.
Charlotte, North Carolina, VS werd verkozen tot Global Green Model City 2020 als groenste stad van de index dit jaar. Ze scoorde het hoogst op het percentage groen, in combinatie met een goede spreiding en gezondheid van de vegetatie. Het Zuid-Afrikaanse Durban, vorig jaar nog op één, staat dit jaar op twee. De best scorende Europese stad dit jaar is Vilnius, de hoofdstad van Litouwen. Duitsland doet het opvallend goed met maar liefst vier steden in de top tien.
Wat met België?
We vinden Brussel, als enige gemonitorde Belgische stad, terug op de 73ste plaats in de algemene ranking. Daarmee scoort Brussel beter dan bijvoorbeeld Amsterdam en Rotterdam, maar slechter dan heel wat andere Nederlandse steden.
Waar Brussel vorig jaar nog de eerste plaats bekleedde in de categorie ‘best health of urban vegatation’, vinden we onze hoofdstad dit jaar terug op een gedeelde 7de plaats. Het is niet zozeer dat de stad er in deze categorie zo hard op achteruit is gegaan, dan wel dat er dit jaar veel meer steden opgenomen werden in de HUGSI-lijst.
Alle KPI’s van Brussel en andere opgenomen steden zijn te raadplegen op: www.hugsi.green.