Verenigd Koninkrijk verbiedt eikenimport

Het Verenigd Koninkrijk verbiedt de import van grotere eiken (laanbomen) vanuit alle EU-landen. Het verbod geldt niet voor kleinere bomen (inclusief bos- en haagplantsoen).

Het verbod geldt voor alle Quercus, uitgezonderd Q. suber, met een omtrek van meer dan acht centimeter op 1,2 meter hoogte. Het verbod geldt vanaf 15 juli 2019, voor Schotland vanaf 16 juli 2019. Voor Wales en Noord-Ierland wordt deze aanpassing zeer binnenkort verwacht.


Door het verbod mag voor de betreffende bomen geen plantenpaspoort met code ZP-a16 meer worden afgegeven.

Met dit verbod wil het Verenigd Koninkrijk (VK) nieuwe introducties van de eikenprocessierups voorkomen. Nu komt de eikenprocessierups slechts op beperkte schaal voor in het VK. Afgelopen weken hebben de fytosanitaire autoriteiten van het VK meerdere vondsten gedaan van deze rups op bomen die afgelopen jaar door Nederland zijn geleverd. De bomen zijn afkomstig van zeker zeven verschillende bedrijven verspreid over Nederland. Het VK heeft daarom de eisen aangescherpt. Omdat de vondsten vooralsnog alleen zijn gedaan op laanbomen, mogen de kleinere bomen (inclusief bos en haagplantsoen) nog wel geïmporteerd worden.

Bron: NVWA