Het praktijkboek tuintherapie: betekenisvolle groenactiviteiten binnen de ouderenzorg

De Limburgse vzw Terra Therapeutica haar boek Praktijkboek Tuintherapie: Betekenisvolle groenactiviteiten binnen de ouderenzorg voorgesteld. 

Terra-Therapeutica is een vzw die zich inzet om tuintherapie en therapeutische tuinen in Vlaanderen op de kaart te zetten, o.a. via voordrachten, ondersteuning en advies. Ze bundelen de kennis, methodieken en expertise hieromtrent. Daarnaast zijn ze ook bezig met het uitbouwen van een opleiding tot tuintherapeut en het ontwerpen van therapeutische tuinen.


In het Praktijkboek Tuintherapie: Betekenisvolle groenactiviteiten binnen de ouderenzorg leer je wat de begrippen precies omvatten en wat de betekenis is van therapeutisch tuinieren binnen de ouderenzorg, vanuit een theoretische en wetenschappelijke achtergrond.

Woonzorgcentra

In vele woonzorgcentra is actief tuinieren geen evidentie voor alle bewoners. Daarom bespreken de auteurs hoe ze de buiteninrichting zo aangenaam en veilig mogelijk kunnen maken. Huiselijkheid, geborgenheid, zintuiglijke prikkeling en natuurbeleving zijn daarbij essentieel. Via een ontwerpvoorbeeld van een therapeutische tuin tonen ze aan hoe ze die elementen op een haalbare manier kunnen vertalen in de ruimte.

Daarnaast bevat het boek ook vijftig handige, kant-en-klare fiches met grondig uitgewerkte voorbeelden van groenactiviteiten. Zo kunnen woonzorgcentrum er meteen mee aan de slag gaan.

politeia.be