©IOB, Congres Zwemvijvers

Het Internationale Zwemvijvercongres in Mechelen op 27 en 28 september

Op 27 en 28 september 2023 vindt het 12e Internationale Congres Zwemvijvers plaats in Mechelen. België is voor de eerste keer gastland van het event. Goed voor de sector, want het tweejaarlijkse congres is een bron van inspiratie wat betreft innovaties en nieuwe ideeën. Het is bovendien de perfecte gelegenheid voor interdisciplinaire uitwisseling tussen onderzoekers, fabrikanten en bedrijven gespecialiseerd in het plannen, bouwen en onderhouden van bijna natuurlijk zwemwater.

Het hoofdthema van deze editie is “Oplossingen gebaseerd op de natuur”. Meerdere deskundige sprekers geven tijdens dit congres hun kennis door aan de deelnemers. Tijdens workshops worden praktische aspecten belicht op een interactieve manier. Een absolute aanrader voor wie professioneel bezig is met zwemvijvers.


Het succes van zwemvijvers

De interesse voor zwemvijvers is groot, en dat heeft zo zijn redenen. Zwemvijvers passen perfect in de huidige trends. Ze staan voor baden met meer welzijn, meer natuur en minder energieverbruik. Wie zwemt of baadt in een zwemvijver ervaart het weldoende effect van de zachtheid van zuiver water, water zonder agressie. 

Het water van zwemvijvers is helder, vaak verbazend helder. Zelfs zo helder dat je een eurocent zou zien liggen op de bodem. Dat komt omdat de vuildeeltjes uit het water worden gehaald en worden verwerkt door de natuur. Bij zwemvijvers is er immers een nauwe samenwerking met de natuur. Biologische processen zorgen ervoor dat afval afgebroken en hergebruikt wordt. Natuurlijke recyclage dus. 

Op 27 en 28 september 2023 vindt het 12e Internationale Congres Zwemvijvers plaats in Mechelen. Een bron van inspiratie wat betreft innovaties en nieuwe ideeën voor onderzoekers, fabrikanten en bedrijven gespecialiseerd in het plannen, bouwen en onderhouden van bijna natuurlijk zwemwater.
©IOB, Congres Zwemvijvers

Zwemvijvers die volgens de regels der kunst opgebouwd zijn, kunnen het energieverbruik uiterst laag houden. Dat wordt vandaag uiteraard erg geapprecieerd. Een en ander heeft te maken met het gebruik van energiezuinige vijverpompen en het voorzien van korte leidingen met grote diameter.

Een zwemvijver is meer dan een bad om in te zwemmen. Het is ook een volwaardig onderdeel van het tuinconcept, een mooi spiegelend watervlak waar men het ganse jaar door van geniet, mooi weer of niet. Telkens anders, met spel van wolken, licht en schaduw, verbondenheid met de seizoenen …

Een zwemvijver is mogelijk ook een biotoop waar allerlei levende wezens zich kunnen thuis voelen, planten en diertjes. Dat betekent een positieve bijdrage aan de inheemse natuur. Het type zwemvijver en zijn ligging bepalen hoe aantrekkelijk de zwemvijver wordt voor deze wezens. Het is mogelijk de aanwezigheid van levende have wat tegen te gaan of net te bespoedigen, wat superleuk is voor de kinderen. Voor elk wat wils dus. Baden zoals Tarzan en Jane? Het kan! 

Over het Congres Zwemvijvers

De organisatie van het congres ligt in handen van het IOB, wat voluit staat voor ‘Internationale Organisation für naturnahe Badegewässer’. In het Engels wordt dit International Organization for Natural Bathing Waters. Dit is de overkoepelende organisatie van zwemvijverdeskundigen.

De aansturing lokaal gebeurt door de Belgische beroepsvereniging Groen Groeien Zwemvijverbouwers. 

Meer informatie info vind je op www.groengroeien.be/nl.

Goed om weten: dezelfde stuurgroep diende een wetsvoorstel in betreffende openbare zwemvijvers bij de Vlaamse regering.

Op 27 en 28 september 2023 vindt het 12e Internationale Congres Zwemvijvers plaats in Mechelen. Een bron van inspiratie wat betreft innovaties en nieuwe ideeën voor onderzoekers, fabrikanten en bedrijven gespecialiseerd in het plannen, bouwen en onderhouden van bijna natuurlijk zwemwater.
©IOB, Congres Zwemvijvers