©VVOG

VVOG: “Groenbeheer wordt klimaatbestendiger”

Het is belangrijk voor bedrijven in de groensector om opkomende trends en technologieën goed op te volgen. Zo weten zij waar ze moeten innoveren en investeren, zodat ze rendement kunnen behalen. Één van die trends is klimaatbestendiger groenbeheer. De Vereniging voor Openbaar Groen (VVOG) geeft uitleg.

Het bijwonen van beurzen en studiedagen en het lezen van vakliteratuur houdt bedrijven in de groensector op de hoogte van de noden in het groenlandschap. Het geeft inzicht in de ontwikkelingen die de sector in de toekomst zullen beïnvloeden. Dat stelt bedrijven dan weer in staat om te investeren in de juiste producten. Door te anticiperen op wat in de toekomst belangrijk zal zijn, kunnen bedrijven hun investeringen zo kiezen om zo optimaal mogelijk te renderen. Dit betekent dat ze de opkomende trends en technologieën om te innoveren in de sector, best goed opvolgen.


Klimaatbestendig groenbeheer

Met de toenemende bewustwording rond de klimaatimpact, is er als het ware een transitiefase gestart binnen het groenbeheer. Naast alle klimaateffecten die wij als mens voelen en waar we mee geconfronteerd worden, krijgt ons groen het ook steeds zwaarder te verduren. Denk maar aan de traditionele gazons die er in de zomer dor bij liggen. Het wordt essentieel om ons groenbeheer aan te passen aan deze nieuwe realiteit.

We evolueren naar een groenbeheer dat het belang van natuurlijke systemen en veerkrachtig groen benadrukt. Een manier om de effecten van de klimaatverandering te reduceren en de leefbaarheid van onze omgeving te verbeteren. Deze nieuwe aanpak omvat zowel het aanpassen van het beheer alsook grotere structurele aanpassingen. Zo wordt het toepassen van extensief maaibeheer een must waar mogelijk, dit om zowel de infiltratiecapaciteit te verhogen en de biodiversiteit te bevorderen. Ook wachten met snoeien tot na de bloei brengt voordelen met zich mee voor de biodiversiteit.

Daarnaast zien we meer en meer vergroeningen, er wordt meer onthard en ruimte gecreëerd voor waterinfiltratie, -buffering en biodiversiteit. We zien groendaken, groenslingers en geveltuintjes verschijnen. Er ontstaat een meer gevarieerd plantenbestand. Verschillende technieken om de effecten van de klimaatverandering beetje per beetje te reduceren, kennen hun opmars, net zoals initiatieven om de kwaliteit van de leefomgeving en de biodiversiteit te versterken.

Benieuwd naar meer belangrijke trends in de groensector? Lees er alles over in XTRA, het themadossier bij CG Concept editie 03-2023. Verkrijgbaar in de webshop.