Het Heldenbos / Een monument voor alle coronahelden

De boswachter die voor onze bossen zorgt, de buurvrouw die je boodschappen brengt, alle mensen die in de ziekenhuizen werken. Onze coronahelden zijn dag en nacht voor ons in de weer. We moeten hen laten zien dat we hun inzet appreciëren. Daarom lanceert BOS+ Het Heldenbos: laten we samen een bos planten. Als eerbetoon en levende herinnering aan de inzet van alle zorgdragers die aan de slag blijven om de boel draaiende te houden in deze crisis, zichtbaar én achter de schermen.

Jullie kunnen samen met bedanktmerci en BOS+ jullie appreciatie en dankbaarheid voor al die helden uiten. Helaas kunnen we ze niet allemaal individueel belonen of eren, maar collectief kan het wel.


Structurele steun aan de zorgsectoren moeten we aan de overheid overlaten. Maar wij als bevolking kunnen wel zelf voor een symbool zorgen. Laten we een monument oprichten voor de zorgdragers, als blijvende herinnering. Geen monument van steen of brons, maar iets dat leeft en groeit. Jullie Heldenbos.

Net zoals de zorgdragers tijdens deze gezondheidscrisis dé steunpilaren zijn in onze samenleving, zijn bossen en bomen cruciaal voor een gezonde en groene leefomgeving. Bos is daarenboven ook nog eens een toptechnologie om het klimaat te regelen: bomen nemen namelijk CO2 uit de lucht en zijn echte koolstofreservoirs.

 

Het eerste Heldenbos

Het eerste Heldenbos wordt onderdeel van het Wullebos in Moerbeke, Oost-Vlaanderen en zal het hele jaar vrij toegankelijk zijn voor alle bezoekers. Hierdoor herstellen we de oude bosgordel in het noorden van Oost-Vlaanderen en krikken we de biodiversiteit van het gebied op. De naam Wullebos is afgeleid van het woord Wulle, dialect voor ransuil, een zeldzame vogel die in het Wullebos leeft en dankzij het Heldenbos zijn habitat ziet uitbreiden.

Bedoeling is om één Heldenbos per provincie te realiseren. Hiervoor zal samengewerkt worden met de Vlaamse overheid.

Koop een boom voor het Heldenbos

Een Heldenbos in jouw gemeente