Het 9/11 Memorial-Monument in New York

Het National September 11 Memorial op Ground Zero in New York is een indrukwekkend herdenkingspark voor de 3.000 slachtoffers van de terroristische aanslagen op het World Trade Center en het Pentagon in september 2001, en voor de slachtoffers van een eerdere bomaanslag in het WTC in 1993. Het beslaat ongeveer de helft van het bijna 7 ha grote WTC-terrein.

De Memorial Plaza werd ontworpen door de New Yorkse architect Michael Arad en de befaamde landschapsarchitect Peter Walker, na een internationale wedstrijd waaraan niet minder dan 5.200 teams uit 63 landen deelnamen. ‘Reflecting Absence’, zoals ze hun ontwerp noemden, is “een ruimte die de gevoelens van verlies en afwezigheid moet vertolken die veroorzaakt werden door de verwoesting van het WTC en de dood van duizenden mensen.”


Leegte

Op de plaats waar ooit de twee Twin Towers stonden, zijn nu twee lege footprints van de gebouwen gemaakt, elk ruim 400 m2 groot, als tastbare herinneringen aan wat er vroeger was. Het gaat om twee grote vijvers, diepe putten eigenlijk, waarlangs continu water stroomt dat onderaan wordt opgevangen en uiteindelijk en uiteindelijk verdwijnt in een mysterieus zwart gat. Op de bronzen randen van beide vijvers zijn alle namen van de 3.000 slachtoffers gegraveerd.

Herinneringsbos

Rond de twee waterbekkens plantte Peter Walker een Memorial Grove, een herinneringsbos, met meer dan 400 Amerikaanse eiken, Quercus bicolor, de tweekleurige eik. De bomen, die op termijn gemakkelijk 20 m hoog kunnen worden, vormen een groen dak en schermen de Plaza af van de omliggende gebouwen en temperen de geluiden van de stad.

Lees het volledige artikel in CGConcept nr3