Hasselt inventariseert 25.000 laanbomen met scanwagen en artificiële intelligentie

De stad Hasselt gaat in samenwerking met een Vlaamse start-up de meer dan 25.000 Hasseltse laanbomen digitaal tot in detail inventariseren. Een scanwagen zal vanaf mei elke straat filmen, waarna met artificiële intelligentie alle bruikbare gegevens automatisch worden uitgefilterd.

 


Hasselt is daarmee een van de eerste steden die deze technologie voor andere doeleinden inzet dan voor het handhaven van het parkeerbeleid. Met behulp van mobiele camera’s gaat de stad Hasselt zelf alle laanbomen in kaart brengen.

Voor de artificiële intelligentie doet het stadsbestuur een beroep op de start-up Geckomatics op de Hasselte Corda Campus, die een mobile mapping systeem ontwikkelde. De technologie maakt gebruik van camera’s op rijdende voertuigen om gedetailleerde o mgevingsbeelden te maken, maar combineert dat met artificiële intelligentie. De software van Geckomatics herkent zo automatisch verschillende objecten op straat.

Unieke automatische analyse

“Wij gaan hun mobile mapping systeem nu gebruiken voor het digitaal inventariseren van onze laanbomen”, zegt schepen van Digitalisering Frank Dewael (Open Vld). “Dit moet ons helpen om nog beter beslissingen te nemen. Zo kunnen we bijvoorbeeld gemakkelijk zicht krijgen op de plaatsen waar ruimte is voor extra groen. We kunnen ook mogelijke beslissingen gaan intekenen en vergelijken om zo de juiste keuzes te maken.”

“Een uitgebreide inventaris van de meer dan 25.000 Hasseltse laanbomen maakte nog geen deel uit van onze GIS-databestand”, geeft schepen van Groenonderhoud Laurence Libert aan. “Op slechts enkele dagen tijd worden ze in mei met behulp van slimme camera’s allemaal tot op 3 centimeter nauwkeurigheid gefilmd. Vervolgens  analyseert de artificiële intelligentie de beelden tot in detail. Op die manier verzamelen we de gps-locatie van de bomen, hun grootte, de stamomtrek, de lengte van de stam tot de kruin … Vroeger gebeurde zo’n inventarisatie van laanbomen door één of meerdere personen. Dit nieuwe systeem is niet enkel efficiënt, maar dus ook enorm tijds- en kostenbesparend. Enkel het soort boom kan niet worden herkend, dat is te complex. Dit vult onze Groendienst achteraf aan, zodat we een zeer complete inventaris hebben van al onze straatbomen. Deze data gaan we daarna gebruiken voor het ‘managen’ van ons bomenbestand. Zo kunnen we op basis van de gegevens bepalen wanneer de bomen in bepaalde straat aan vervanging toe zijn, vinden we in één oogopslag terug of een bepaalde boom een belangrijke ecologische of erfgoedwaarde heeft en kunnen we ook de driejaarlijkse snoeibeurten registreren en inplannen. Het zelf ontwikkelde camerasysteem van Geckomatics laat ons bovendien toe om zelf op een kostenefficiënte manier bijkomende beelden te maken als een bepaalde situatie verandert. Zo kan hun camera op elk type voertuig gemonteerd worden. Momenteel leggen we heel wat nieuwe delen openbaar domein met groenaanplantingen aan. Die kunnen we in de toekomst dus zelf filmen met een stadsvoertuig en analyseren met artificiële intelligentie. Zo blijft onze inventaris up to date.”

“Op basis van de data gaan we met de Groendienst ook een bomenplan opmaken”, vervolgt schepen Libert. “Dat plan omvat de visie over waar we op de lange termijn als stad op vlak van groenaanplanting willen staan. Maar ook de strategie hoe we dat doel willen bereiken en welke beslissing daarvoor nodig zijn, nemen we erin op. Aan ons bomenplan koppelen we ook een beheersplan. Dit omvat een reeks maatregelen en projecten die we de eerstkomende vijf jaar willen realiseren en die ervoor moeten zorgen dat wat we vandaag in eigen bezit hebben optimaal wordt beheerd.”

Bron: Stad Hasselt