Groenbranche Stijltrends 2018

Tuinbranche Nederland, branchevereniging VHG, iBulb en Bloemenbureau Holland stelden samen met trendwatcher Aafje Nijman drie stijltrends vast voor de sierteeltsector.

In de huidige tijdgeest hebben oude structuren hun kracht verloren. Denk maar aan nepnieuws en falende opiniepeilingen. Opvallend is ook de tweestrijd in de samenleving: verharding versus behoefte aan verbinding, vooruit willen versus vasthouden aan het verleden. Dit verdeelt de maatschappij in nieuwe, gepolariseerde groepen. Daar tussenin kan gebouwd worden aan een harmonieuzere samenleving.


Deze tijdgeest vertaalt zich in drie stijltrends voor 2018. Bloemisten, tuincentra, kwekers, exporteurs en overige groen gerelateerde bedrijven kunnen deze trends toepassen bij hun winkelinrichting, inkoop en communicatie.

Stijltrend Punk Rebooted
Binnen deze stijltrend draait het om macht, vrijheid en regels. Door een verschuiving van de macht raakt ons gevoel voor vrijheid in de knel. We moeten aan veel regels voldoen maar weten niet wie de regels morgen maakt. Dit maakt opstandig en onrustig, we willen het graag zelf uitzoeken. Maar hoe, in een tijd van verharding?

In de tuin vertaalt deze trend zich in ruwe, bijna onontgonnen stukjes land waar prachtige natuur onverwacht de aandacht opeist. Borders worden doorsneden door andere materialen. Er ontstaat een ruwe, rommelige maar ontspannen buitenruimte waarin ondanks alles de natuur lijkt te winnen. Boodschap: geef de natuur de vrijheid, al vervang je maar een stoeptegel door groen.
De vormen zijn ruw, ruig, grillig, scherp en puntig. Ze lijken een eigen mening te verkondigen en gaan dwars tegen het conventionele in. Denk aan contrasterende kleuren en veel zwart, met rood als statement. Groen, beige en huidskleur verzachten de felle contrasten.

De gebruikte materialen zijn stoer, industrieel en ongepolijst en worden soms op onorthodoxe manier toegepast. Ze verwoorden protest, het afzetten tegen de gevestigde norm.

De dessins zijn een industriële kopie van luxe materialen. Zo worden marmerdessins toegepast op emaille of kunststof. Ook zien we krassen, vlek- en spatdessins en symbolieken als het vrijheidsteken.

 

 

Stijltrend Re-assemble
In deze stijltrend staat het creatief combineren van oude en nieuwe onderdelen centraal. Een vlekkeloos nieuw geheel is niet belangrijk, we bouwen producten of ruimten op uit bestaande, soms tegengestelde elementen. Een leefruimte wordt daardoor een driedimensionale collage. Producten, vormen, kleuren en materialen worden contrastrijk en creatief gecombineerd tot een vrolijk nieuw geheel.

Deze trend maakt een driedimensionaal patchwork van de tuin. Verschillende stijlen, functies, ruimtebelevingen en materialen worden met elkaar gecombineerd. Vlakverdelingen overlappen elkaar of lijken willekeurig aan elkaar geplakt. De tuin krijgt hierdoor een flexibel karakter en lijkt nooit af te zijn. Verschillende soorten borders worden lichtvoetig tegen elkaar aangezet. Dit levert een grote diversiteit aan planten op.

Vormen zijn willekeurig en divers en lijken toevallig tegen elkaar aangeplakt te zijn, gestapeld of in elkaar geschoven. Hierdoor ontstaat een collage-achtig geheel.

Ook het kleurenpalet is divers: fel, pastel, natuurlijk en vergrijsd. De hoeveelheid groenen in de kleurkaart zijn vooral van toepassing op levend groen.

Materialen zijn zowel nieuw als recycled. Naast kunststof zijn er natuurlijke materialen, papier, karton en recycled plaatmateriaal. Ook voor de tuin versterken recyclede materialen het nonchalante karakter.
Inspiratie voor de dessins komen overal vandaan. Vaak worden ze weergegeven in vervreemdende kleurencombinaties, zoals een groene panterprint. Ook worden verschillende dessins als een patchwork met elkaar gecombineerd.

 

 

Stijltrend Romance 3.0
De economie trekt aan en tegelijkertijd bevinden we ons in een digitale bubbel. Deze combinatie zorgt voor stijltrend Romance 3.0. We omringen ons met mensen en meningen die gelijk zijn aan de onze, waardoor ons wereldbeeld lijkt uitvergroot. Alles is extra krachtig, zo ook materialen. Die zijn superluxe, met volle en weelderige vormen en rijke, intense kleuren. Decadentie!

In de tuin zien we een luxe buitenruimte met willekeurige, volbloeiende borders, glooiende vormen en zachte, comfortabele of rijk gedecoreerde meubelen. Voor bestrating gebruiken we luxe materialen zoals marmer. De vormen zijn vol en krachtig alsof alles een beetje is opgeblazen. Goud en koper spelen nog steeds een belangrijke rol.

De gebruikte vormen zijn krachtig, groots en meeslepend, extra bol en decoratief. Binnen zien we romantische details in de vormen, in de tuin krijgen vormen vooral een vol, rond volume.
De gebruikte kleuren zijn divers en rijk, zowel pasteltinten als intensieve donkere tinten. Paars maakt een comeback in het interieur. In de tuin bepalen bloeiende borders de kleuren.

Luxe materialen, zoals fluweel en marmer hebben een hoofdrol naast hout, glas, koper, keramiek en leer. De materialen hebben een hoge kwaliteit, en hebben soms nog een extra bewerking ondergaan zoals borduren, printen, prägen of verven.

Veel dessins hebben een florale herkomst. Maar ook dierenhuiden worden als inspiratiebron gebruikt. De dessins worden vaak laag over laag toegepast, zoals een weefstructuur met een bloemenprint. Losse (bloem)applicaties worden over bestaande dessins geplaatst. Ook bij hardware in de tuin zien we extra decoratie.

Bloemen Bureau Holland