Park Oude God / Mortsel krijgt nieuwe stadstuin

Mortsel krijgt binnenkort een nieuwe stadstuin, in het parkgebied Oude God waar een nieuwe scholencampus wordt gebouwd. Een belangrijk uitgangspunt van het ontwerp is de integratie van de nieuwe scholencampus in het park.

De nieuwe scholencampus biedt plaats aan de drie bestaande stedelijke basis- en kleuterscholen uit de onmiddellijke omgeving. Het scholencomplex, ontworpen door Crepain Binst Architecten, bestaat uit 4 gebouwen: de basisschool, de kleuterschool, de polyvalente zaal die centraal in het complex tussen de basis- en kleuterschool is gesitueerd en tot slot de vrijstaande sporthal.


Symbiose park en school

Om het nieuwe park niet te veel te belasten tijdens de schooluren wordt het over het schoolgebouw heen getrokken. Zo wordt er tevens een symbiose tussen park en school  bewerkstelligd. Deze educatieve daktuin zal zowel door de basisschool als door de kleuterschool gebruikt worden. De kinderen kunnen hier op een leuke manier leren omgaan met bloemen en planten. Ook hebben de klassen de mogelijkheid om een eigen moestuin te onderhouden.

Verder is er veel aandacht besteed aan de ligging van de verschillende speelzones, zij moeten immers plaats bieden aan leeftijdsgroepen die variëren van 2 tot 12 jaar. Voor de jongste kleuters is er een afgesloten speelplaats voorzien. Aansluitend is er voor elke klas ook een eigen buitenzone voorzien. De oudere kleuters hebben een eigen buitenruimte op de daktuin. Zij kunnen daarenboven ook op de centrale speelplaats spelen, samen met de kinderen van de basisschool.

plan1

daktuin2 copy lagere-school1

Stadstuin

Stramien werd samen met ARA geselecteerd om het ontwerp van Park Oude God te transformeren tot een samenhangende groenstructuur die alle aanliggende bouwprojecten waaronder het Stadsterras, de nieuwe school met boerderijtuin, een nieuwe buitenschoolse kinderopvang, een scoutslokaal… met elkaar verbindt.

In het park is er ruimte voor activiteiten voor de verschillende doelgroepen. De focus wordt gelegd op een doordachte circulatie met veilige doorsteken.

De historische Kastanjedreef – een getuige uit het verleden van de plek als begraafplaats – en enkele andere waardevolle bomen blijven zeker behouden. Het hemelwater van de (school)gebouwen worden opgevangen in een centrale wadi. Het onderhoud van het park blijft beperkt door gebruik te maken van extensieve beplanting.

 

SVMO-header-Mortsel-960x414