Genk uitgeroepen tot bijenvriendelijkste gemeente 2018

Genk is dit jaar de bijenvriendelijkste gemeente van Vlaanderen. Week van de Bij, een initiatief van het Departement Omgeving, ging voor de vierde maal op zoek de gemeente die de meeste inspanningen levert voor deze waardevolle bestuivers.

 


De wedstrijd ‘Bijenvriendelijkste gemeente’ kadert in de ‘Groene Lente’ van de Vereniging voor Openbaar Groen. In 2018 namen 50 gemeenten deel aan de wedstrijd. Uiteindelijk werden 42 gemeenten genomineerd. Bij de beoordeling werd er rekening gehouden met de bewuste keuze voor bijenvriendelijk groenbeheer (later snoeien, later maaien), het aanplanten van extra bomen, struiken en kruiden voor bijen en de communicatie om dit positief en zichtbaar in de kijker te zetten. Bij winnaar Genk was de jury vol lof over de bijenvriendelijke aanplantingen van bomen, struiken, vaste planten en bloembollen met hoge stuifmeel- of nectarwaarde. Samen met de talrijke bloemenweides, zelfs naast het stadhuis en op begraafplaatsen, geeft Genk hiermee het goede voorbeeld. Ook het ondertekenen van het bijencharter, de opmaak van een bijenplan en speciale extra inspanningen werden in rekening gebracht.

De stad Genk is de vierde winnaar en volgt zo Beernem (2017), Beveren (2016) en Knokke-Heist (2015) op. Chocolatier en bijenliefhebber Dominique Persoone reikte als peter van Week van de Bij de prijs uit en prees de Limburgse stad Genk voor haar bijenvriendelijk groenbeheer en burgerparticipatie. De stad Genk onderneemt al sinds 2014 vele bijenvriendelijke acties en die worden verdergezet met nog meer en originele activiteiten: de oprichting van het B-team, de uitwerking van een bijenplan met uitgebreid communicatieplan, de uitbouw van een innovatieve bijenhal in het Heempark en campagnes met scholen en horeca.

 

Bijengemeenten

Er is steeds meer interesse in bijen en hun cruciale rol als bestuivers in onze voedselvoorziening. Verschillende steden en gemeenten zetten acties op het getouw. Zo ondertekenden al meer dan 40 gemeenten het bijencharter, een initiatief van verschillende imkerfederaties die openbare besturen aanmoedigen om het decorgroen om te vormen tot bijenoases. De voorbije vier jaar namen ook meer dan 60 gemeenten deel aan de wedstrijd ‘Bijenvriendelijkste gemeente’. De laureaten krijgen een label met één, twee of drie bijtjes en uit die laatste groep wordt de winnaar gekozen.

Er zijn twaalf gemeenten die zich nu drie sterren bijengemeente mogen noemen: Aalst, Beernem, Beersel, Beveren, Bonheiden, Genk, Hasselt, Kalmthout, Knokke-Heist, Oosterzele, Roeselare en Torhout.

Avelgem, Beringen, Bredene, Diksmuide, Izegem, Koksijde, Kortrijk, Oostende, Rijkevorsel en Sint-Katelijne-Waver verdienden dit jaar twee bijen.

De gemeenten die in 2018 één bij verdienden en nog kunnen groeien in het project zijn Antwerpen-Antwerpen, Antwerpen-Berchem, Antwerpen-Deurne, Antwerpen-Merksem, Antwerpen-Wilrijk, Blankenberge, Boom, Damme, De Panne, Duffel, Hamont-Achel, Harelbeke, Hooglede, Kruibeke, Meulebeke, Middelkerke, Steenokkerzeel, Stekene, Wommelgem en Zonhoven.

Bijengemeenten in Vlaanderen

 

Meer info: Week van de Bij