Gemeenteplein Asse: van parking tot pop-up park

Met de Hopduvelfeesten voor de deur werd ook de verstedelijking van de Brusselse randgemeente Asse onder de loep genomen. Als onderdeel van de feesten wil architect en stedenbouwkundige Maarten van de Voorde inwoners aanmoedigen na te denken over de publieke ruimte door een pop-up park te realiseren.

Vanaf 4 september kunnen Assenaren twee weken genieten van de voordelen van groen in de gemeentekern. 100 bomen en een grasplein ter grootte van een voetbalveld transformeren het Gemeenteplein tijdelijk tot een pop-up ‘Duvelpark’. Een aantrekkelijke toegankelijke ruimte die uitnodigt tot ontmoeting en waar muziek of spelende kinderen het geluid van de steenweg naar de achtergrond duwen.


In iedere editie van de Hopduvelfeesten staat een Assenaar ‘in de kijker’. Dit jaar is dat Maarten van de Voorde, (landschaps)architect en stedenbouwkundige bij het Rotterdamse bureau WEST8. Met dit experiment van een pop-up park wil ‘Assenaar in de kijker’ Maarten van de Voorde concreet tonen hoe openbare ruimte vorm kan krijgen.

Maarten van de Voorde over het Duvelpark: “Het Gemeenteplein van Asse is als beeld bij de Assenaar sterk verbonden met zijn functie als parkeerplaats. Deze openbare ruimte, als één van de belangrijkste centraal gelegen pleinen en omarmd door monumenten als het Gasthuis en het Gemeentehuis, moet de ambitie koesteren om naast zijn functioneel gebruik ook een meerwaarde te vormen in menselijke ‘beleving’.”
In samenwerking met CC Asse, dienst Cultuur, Pasar Asse en Provincie Vlaams-Brabant werkten het Hopduvelcomité en Maarten van de Voorde een cultureel programma: de tentoonstellingen ‘Verbeeldend Asse’ en ‘Selectiebeeld’, lezing door Maarten van de Voorde, een maquette ‘Verbeeldend Asse’ en een wandel- en fietsparcours ‘Verbeeldend Asse’.

 

header

H_Hopduvel_20160819_0011

Duvelpark-1150x550

www.hopduvel.be