GEBROEDERS GEENS: “Minder emissie is het ultieme doel”

Zero emissie is het doel. Van Gebroeders Geens, het bedrijf achter de merken Rollmops en Knikmops, wilden we weten hoe ver we hiermee vandaag staan. Als bedrijf beschikt men over elektrische alternatieven, maar hoe ver staat die ontwikkeling bij dit bedrijf en kunnen we nu al de fossiele brandstoffen volledig afzweren? Een antwoord kregen we van Marleen Geens.

“Dit kun je makkelijk samenvatten als een streven bij Gebroeders Geens naar steeds minder emissie. In dat verband wijs ik op diverse types die we momenteel lopen hebben: de Stage V – Knikmops KM 140, de één klasse hoger gerangschikte Stage V Knikmops KM 140 TE en het neusje van de zalm, de Zero emission – Knikmops KM 140 E.”


“Bekijken we eerst de KM 140, dan zie je hier hoe we in 2020 overschakelden op machines met een DPF. Dit is de meest compacte Knikmops met DPF, die zo goed als zijn eigen gewicht (1600 kg) kan heffen, bij een compacte breedte van 1,35 meter. Deze machine is gericht op de tuinaanlegger die van werf naar werf rijdt en de machine makkelijk op een aanhangwagen mee kan nemen. De KM 140 TE is uitgerust met een telescopische arm, is 3,2 meter hoog
(standaardversie: 2,15 meter) en beschikt over dezelfde motor als de standaardversie, bij dezelfde standaard afmetingen.”

De Knikmops 140 E wordt aangedreven door een compact batterypack
De Knikmops 140 E wordt aangedreven door een compact batterypack © Gebroeders Geens

“Bij de zero emission Knikmops KM 140 E zie je dezelfde afmetingen als bij de dieselversie, maar deze komt met een compact batterypack. Dat batterypack bepaalt de kost van de machine en daarom moet ze compact blijven, moet het gewicht beperkt gehouden worden en wil je de laadtijd zo kort mogelijk zien. We bieden twee versies aan: de standaardversie heeft een batterij van 20 kwh, een werktijd van 6 uur en een laadtijd van 1u45min (snellader 80 %). Daarnaast is er de Endurance met een batterij van 30 kwh, een werktijd van 8 uur en een laadtijd van 2u30 min (snellader 80 %). Deze machines zijn ideaal als er gewerkt moet worden met dieren, in slecht verluchte ruimtes of verstedelijkte omgevingen.”

“Met ons familiebedrijf in Hoogstraten kiezen we doelbewust voor een volledige productielijn in België. Bij ons staat het aanbieden van betrouwbare knikladers en transportmachines centraal, maar daarbij houden we ons wel strikt aan drie kernwaarden: samenwerking, vertrouwen en duurzaamheid. Deze waarden hebben geen specifieke volgorde, maar zijn voor ons alle drie even belangrijk.”

www.gebroedersgeens.be