Frankrijk wint tweede editie European Green Cities Award [VIDEO]

Na de Mijnsite in Beringen in 2020, wint Le Jardin Extraordinaire in het Franse Nantes de tweede editie van de European Green Cities Award. De wedstrijd is een initiatief van de European Nurserystock Association (ENA) en kadert in het Europese promotieproject ‘Green Cities Europe’.

De European Green Cities Conference en Award is een initiatief van het project ‘Green Cities Europe’. Dit platform stimuleert de vergroening van de publieke ruimte met innovatieve ideeën en het verspreiden van informatie op basis van wetenschappelijk onderzoek en technische expertise.


Le Jardin Extraordinaire nam het in de European Green Cities Award op tegen 12 projecten uit België, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Nederland, Polen, Portugal en Zweden.

Hier vindt je de 13 genomineerde projecten en de 15 juryleden.

Vorig jaar won België de European Green Cities Award met het project De Mijnsite te Beringen. Dit jaar vertegenwoordigde Kortrijk Weide ons land. Het stadsvernieuwend totaalproject Kortrijk Weide vormde een oude en verlaten site van de NMBS om tot een bruisende omgeving waar verschillende functies samenkomen. Dit alles op een 5-tal minuten wandelen van het station en het stadscentrum. Het park wordt hoofdzakelijk extensief uitgebaat en zorgt vlak aan de Leie voor extra biodiversiteit, waterbuffering en verkoeling voor de burgers.

 

Le Jardin Extraordinaire: Van steengroeve naar weelderig park

De oude Miséry-steengroeve in Nantes werd getransformeerd tot een buitengewoon weelderige tuin. Een rijk plantenpallet van boomvarens, eeuwenoude klimop en bananenbomen zorgen voor een exotische sfeer, aangepast aan het reeds bestaande microklimaat op de site. Een wandeling met 7 adembenemende uitkijkpunten verbindt het park met het levendige district Chantenay van Nantes.

De jury was duidelijk. Dit toekomstbestendig concept omarmt de economische en culturele aantrekkelijkheid van Nantes en brengt mensen samen in een sociale omgeving. Le Jardin Extraordinaire is een perfect voorbeeld van nauwe samenwerking tussen landschapsarchitecten en kwekers. De integratie van biodiversiteit, een doordachte plantenkeuze en een waterval als eyecatcher zijn innovatief en passen perfect in het bestaande landschap.

 

 

Ambassadeurs voor het Green Cities-project

De prijsuitreiking vond plaats tijdens de online European Green Cities Conference. Landschapsarchitecten en andere belanghebbers in openbaar groen over heel Europa zagen hoe Europarlementariërs Norbert Lins, voorzitter van het commissie voor landbouw en plattelandsontwikkeling, en César Luena, ondervoorzitter van de commissie voor omgeving, volksgezondheid en voedselveiligheid, het belang van groenere steden als onderdeel van de Europese Biodiversity Strategy onderschreven.

César Luena, ondervoorzitter van de commissie voor omgeving, volksgezondheid en voedselveiligheid in het Europees Parlement: “Gevolgen van klimaatverandering hebben een negatieve invloed op onze leefomstandigheden, deze effecten zullen alleen maar slechter worden. We moeten natuur en groene oplossingen in steden omarmen om zo steden weerbaarder te maken. Daarom steun ik ambitieuze en verbindende projecten rond stadsbiodiversiteit en groenere stadsinfrastructuren.”

Norbert Lins, voorzitter van het commissie voor landbouw en plattelandsontwikkeling in het Europees Parlement:”Al heel lang, misschien te lang, worden steden en platteland gezien als tegenovergesteld. Alleen als we erin slagen om meer plattelands naar de stad te brengen en meer stad naar het platteland, kunnen we opboksen tegen de grote uitdagingen van deze tijd.”