FLORALL / Laureaten voorjaarsbeurs 2017

Naar aanleiding van de voorjaarseditie van de sierplantenbeurs FLORALL werden de nieuwigheden uit de sector gejureerd. De vakjury van de FLORALL Award nomineerde 3 laureaten uit de 17 aanmeldingen.  

 


GOUD: Bijenweelde rozen

Bijenweelde rozen is een assortiment rozenstruiken, speciaal ontwikkeld voor bijen. De nectar is goed bereikbaar door de enkele of halfgevulde bloemen die worden geproduceerd in grote clusters. De rozen hebben een compacte groeiwijze en een mooi glanzend groen blad. De bloei is enorm rijk met een mooi opgaand bloemetje waarin de meeldraden een prachtig contrast vormen. De bloeiperiode is van vroege zomer tot het begin van de vorst. Ze hebben een hoogte van 40 à 50 cm en zijn uitstekend bestand tegen ziektes. Het zijn compacte groeiers en zeer gezonde, bloeirijke rozen.

Bijenweelde rozen zijn makkelijk te onderhouden, ze laten alle type snoei toe. Ze kunnen worden aangeplant in perken, borders en bloembakken en laten zich goed combineren met andere planten, zoals tussen heesters en in vaste plantenborders.

Ze zijn beschikbaar in zes kleuren: rood – wit – abrikoos – geel – roze en lichtrood.

De vakjury waardeerde vooral de focus van een roos als nutsplant, naast de sierwaarde of geur van rozen. Biodiversiteit en aandacht voor bijen zijn actuele thema’s, waar dit rozenassortiment zéér mooi op inzet. Voor bijen zijn vooral de open vorm van de bloem noodzakelijk. Een geel bloemhart verhoogt daarenboven ook de visibiliteit voor bijen.

 

Gewonnen door: Tantau rozen

In de handel gebracht door Van Sante Carl, Smetledestraat 52, 9230 Wetteren

 

ZILVER: Rhus aromatica GRO-LOW NOBLE® SELECTION

Rhus aromatica GRO-LOW NOBLE is een bodembedekkende, laagblijvende struik die niet meer dan 50-60cm hoog wordt. Deze sumak is niet giftig (in tegenstelling tot sommige andere sumak soorten) en de bladeren en twijgen zijn aromatisch (vandaar de naam van de soort). In de herfst krijgen de bladeren een mooie, rode kleur. In het vroege voorjaar komen er kleine gele bloemen op de uiteinden van de takken. Gro-Low vraagt weinig van de bodem, is zeer winterhard en kan overal geplant worden. Hij is zeer mooi is in lage massieven of bijvoorbeeld op bermen langs de weg. In het najaar valt hij extra op door de mooie herfstverkleuring.

De Jury beoordeelde vooral de compactheid en de nieuwe gebruiksvorm van Rhus. Ook voor vakbeplanting of aanplantingen in bakken op terras zijn er immers goede mogelijkheden. Het aromatisch karakter is een leuk aanvullend kenmerk.

 

In handel gebracht door De Nolf Boomkwekerij, Drogenboomstraat 49, 8790 Waregem

 

BRONS: Plants of the world

‘Plants-of-the-world’ is het nieuwe promotieconcept waarbij bijzondere of juist gewone planten in de schijnwerpers worden gezet. Elk half jaar kiezen we daarvoor een plant of plantengroep waarover iets te vertellen is. Dan moet u bijvoorbeeld denken aan de herkomst of bijzondere eigenschappen van de plant. Van sommige planten worden medicijnen gemaakt of hebben ze een ongedachte gebruikswaarde. Aan dit verhaal koppelen we enkele verkoopconcepten waarbij deze bijzonderheden naar voren komen en zodoende net even interessanter of leuker zijn voor de consument. Daardoor worden deze planten heel geschikt voor actiematige verkoop.

Bekende en bijzondere coniferen/plantgroep met bijzonder eigenschappen herkomst/gebruik + verhaal Plantje + zakje met gadget en QR-code.

Dit eerder traditioneel assortiment van coniferen legt een zéér aantrekkelijke link naar de oorsprong en de authenticiteit van deze planten. Hierdoor gaat de aandacht niet enkel naar de plant op zich, maar naar het verhaal rond de plant: de oorsprong, eventuele toepassingen maar ook de natuurwaarde en respect voor planten. Dit creëert een waardevolle beleving bij de consument.

In handel gebracht door Bremmer boomkwekerijen.

www.florall.be