FLORALL Awards bekronen planten met extra tuinplezier

Een mooi opgebonden kiwistruik met garantie op kiwibessen, een Chaenomeles die spectaculair bloeit vroeg in het seizoen en een compacte en lage bamboe die niet woekert. Dat zijn de prijswinnaars die op 6 maart 2018 tijdens Florall in Waregem Expo bekroond werden.

GOUD – Besdragende Actinidia arguta ‘Issai’
Deze zelfbestuivende kiwibesplant bloeit in mei en juni uitbundig met roomwitte bloemen. In september kan de klant dan genieten van de vruchten. Het is dus een nutsplant die het hele seizoen verleidelijk en verkoopbaar is.
D&V Plant onderscheidt zich door de keuze van het juiste uitgangsmateriaal, een correcte snoei, overjaarse teelt en de stevige plantensteun. Bij dit winnende concept wordt de plant gebruiksklaar aangeboden op een frame. Dit is een meerwaarde voor de tuincentra én voor de eindklant. Gezien het niet altijd evident is om vruchten te verkrijgen, zorgt dit concept er immers voor dat de eindmeet van de vruchten al in zicht is. Er mogen tussen 30 en 50 lekkere vruchten per plant verwacht worden.
De jury prees dit concept omwille van de inspanningen van de teler om de multifunctionaliteit van de plant volledig uit te spelen. De plant is meer dan alleen maar een sierplant.www.dvplant.be

ZILVER – Chaenomeles Speciosa ‘Pink Storm’
Deze Japanse sierkwee kon de jury bekoren door het spectaculaire schouwspel van intens roze bloemen vroeg in het seizoen. De bloemen zijn dubbel en erg groot, zodat ze lijken op die van een Camellia. Pink Storm® heeft geen doornen, produceert geen vruchten en is erg gemakkelijk in onderhoud. Deze nieuwkomer wordt 120 tot 150 cm hoog en 90 tot 120 cm breed. Hij kan zowel solitair als in groep geplant worden en staat het liefst op een zonnige locatie of in de halfschaduw. Deze sierkwee overleeft bovendien makkelijk in moeilijkere klimaatomstandigheden gezien hij erg droogteresistent is eenmaal hij goed doorworteld is. Een extra troef is dat de grote dubbele bloemen uitstekend zijn voor snijbloemenarrangementen. Ze zijn bijvoorbeeld erg geschikt voor toepassing in de moderne Ikebana-stijl.
Deze Chaenomeles werd ontwikkeld door North Carolina State University en wordt sinds 2017 in de handel gebracht door de Belgische leverancier Willy De Nolf.


www.denolf.com

BRONS – Fargesia Murielae ‘Elias’
Deze verfrissende bamboe woekert niet en is zeer makkelijk toepasbaar door zijn compacte groeivorm en zijn uniek lage groeiwijze. De jury waardeerde dan ook de multi-inzetbaarheid van deze nieuwkomer. ‘Elias’ wordt 50 tot 60 cm hoog en tot een meter breed. De nieuwe uitlopers blijven immers compact. Het is een gemakkelijke plant die weinig tot geen werk met zich meebrengt. Hij is winterhard tot -25°C en heeft een voorkeur voor een plekje in de halfschaduw. ‘Elias’ doet het prima als vaste plant en kan daarnaast ook ingezet worden als balkon- of terrasplant.
Deze nieuwkomer speelt perfect in op de Japanse trend. Hij blijft ook het hele jaar door mooi groen, wat hem een hoge verkoopbaarheidsfactor bezorgt. Een pluspunt voor de tuincentra!


www.newplants.nl