Floraliën Gent 2016 / Dynamisch stadsfestival

In de lente van 2016 krijgt Gent er met de Floraliën Gent een nieuw, dynamisch en interactief stadsfestival bij. De Floraliën Gent trekken weg uit de expohallen en keren terug naar stad Gent. Het kunstenkwartier – het Citadelpark, het Sint-Pietersplein, de Leopoldskazerne en de Bijlokesite – wordt 10 dagen lang het decor voor een bruisend bloemen- en plantenfestival met ruimte voor florale kunst, inspiratietuinen, natuurprojecten en tentoonstellingen. Het publiek kan er niet alleen kijken maar ook beleven en doen tijdens interactieve en participatieve workshops. Met prikkelende groene en florale pop-up accenten op het parcours tussen de sites biedt het bloemen- en plantenevent een onvergetelijke groen-beleving in de stad.

In het Citadelpark wordt uitgebreid ingegaan op wat bloemen en planten betekenen voor mensen en de samenleving. Op het Sint-Pietersplein tonen we de rijke geschiedenis, alsook de nieuwste ontwikkelingen die zowel door de sector als het onderwijs worden gedragen. In de Leopoldskazerne rijst een echt bos op in de stad. Terwijl Oost en West elkaar ontmoeten op de Bijlokesite.


stpieters

 Florale kunst

De Vlaamse bloemsierkunst is wereldwijd bekend en zal een belangrijke plaats innemen op alle sites. Op de sites van het kunstenkwartier zal je het werk van topfloristen en grootmeesters floristiek in confrontatie met de historische locaties en kunst kunnen bewonderen.

Inspiratietuinen

Tuinieren is populair. In de stad of op het platteland, horizontaal of verticaal, alleen of samen. De Floraliën Gent spelen hierop in met showtuinen en inspiratietuinen die perfect aansluiten bij de laatste trends. Het doel is het publiek te inspireren om zelf groene vingers te kweken, of groen in de stad, straat of thuis binnen te brengen.

Kunst- en natuurprojecten

Deze editie besteedt speciale aandacht aan de integratie en interpretatie van bloemen en planten in kunstprojecten. Hier zal het publiek kennis kunnen maken met binnen- en buitenlandse creaties van wereldniveau. Denk maar aan moderne kunstinstallaties waarin bloemen en planten een rol spelen.

MSK

 Gent en Japan

Japan is eregast op de Floraliën 2016. Gent en Kanazawa zijn zustersteden sinds 1971 en hebben al 150 jaar zowel artistieke, economische als bestuurlijke banden met elkaar. In het kader van deze mooie samenwerkingsovereenkomst zal de stad Kanazawa een groot gedeelte invullen op de Bijlokesite waar bloemsierkunstenaars de dialoog aangaan met een Oosters thema.

www.floralien.be