Wordt Yucca een invasieve exoot?

In Nederland gaat Floron onderzoeken of de Palmlelie (Yucca) zich ontwikkelt tot een invasieve exoot. De Palmlelie is ene populaire kamer- en tuinplant, mar wordt zich sinds enkele jaren ook verwilderd aangetroffen in duingebieden.

Yucca is een geslacht dat oorspronkelijk voorkomt in Noord- en Centraal Amerika. De planten hebben dikke, leerachtige bladen met een scherpe punt en kunnen forse struiken vormen. De pluimvormige bloeiwijze heeft witte bloemen. In België en Nederland worden drie sterk gelijkende Yuccasoorten in het wild aangetroffen. Het gaat om Yucca filamentosa, Y. flcida en Y. gloriosa. Ook in Frankrijk, Spanje en Italië komt Yucca verwilderd en lokaal ingeburgerd voor, maar staat zij (nog) niet als invasief te boek.


In Amerika vormt Yucca bevrucht dank zij de Yuccamot, maar deze komt bij ons niet voor. Wel zouden hommels mogelijk voor bestuiving kunnen zorgen. Bovendien kan Yucca zich gemakkelijke vegetatief vermeerderen uit stukken stam en wortel. Buiten natuurgebieden wordt de soort voornamelijk gevonden op plaatsen waar tuinafval wordt gedumpt.

Bron: Floron