Arboretum van Tervuren / Nieuw boek, website en wandelroutes

Het Arboretum van Tervuren is wereldvermaard als thuishaven voor meer dan 600 soorten en 30.000 collectiebomen en -struiken. Honderden wandelaars vinden dagelijks de weg naar het arboretum, maar voor veel natuurliefhebbers blijft het een verborgen parel in het Zoniënwoud. Een nieuw boek – Geografisch Arboretum van Tervuren – en een nieuwe website moeten daar verandering in brengen, 5 bewegwijzerde wandelingen maken het Arboretum van Tervuren nog toegankelijker.

Het Geografisch Arboretum van Tervuren is uniek in de wereld. Vanaf 1902 werden 120 hectare bomen aangeplant, afkomstig uit bijna 80 bosgebieden uit de gematigde klimaatzone van het noordelijk halfrond: uit Europa, Azië, Noord-Afrika en Noord-Amerika. Voor elke geografische streek werden bomen en struiken geselecteerd om een typisch boslandschap uit die bepaalde regio te creëren. Tiny forests uit een periode waarin die term nog lang niet bestond. Het Arboretum bouwde een ijzersterke internationale reputatie op omdat het vandaag zelfs bomen herbergt die in hun streek van oorsprong bijna niet meer voorkomen, denk maar aan de Amerikaanse kastanje Castanea dentata.


De groene, brede weiden tussen de bospartijen laten de monumentaliteit van de bomen volop tot hun recht komen. De zon speelt er feeëriek door het bladerdak, in de herfst is het Arboretum van Tervuren op zijn allermooist. Het levend patrimonium is voortdurend in beweging en de (ecologische) relaties tussen al dat bomenleven zijn ongekend complex.

Nieuw boek.

De Koninklijke Schenking, een Belgische zelfstandige openbare instelling die op initiatief van de Monarchie opgericht werd en het Arboretum van Tervuren beheert ingevolge een wet van 10 mei 1929, geeft in eigen beheer een prachtig fotoboek uit. ““Geografisch Arboretum van Tervuren: een wereldreis rond bomen” leidt lezers binnen in een rijke variatie aan bossen in Amerika, Europa en Azië”, verduidelijkt Patrick Huvenne, als arboretumbeheerder een van de drie auteurs van het boek. “We zoomen ook in op het gespecialiseerde beheer van zo’n levende collectie en op de uitdagingen die de klimaatverandering met zich meebrengt voor het duurzaam bosbeheer. Kaarten, grafieken en historische documenten ondersteunen het verhaal. De professionele fotografie spreekt uit de prachtige foto’s. We hopen dat onze passie voor dit unieke stuk natuur van elke bladzijde af spat. Zowel voor mensen die nu al de weg naar het Arboretum vinden als voor de groep die de verborgen parel nog niet kent.” Het boek is te verkrijgen via www.cgconcept.be

Nieuwe website en wandelroutes

De nieuwe website laat bezoekers ook toe om de inventaris van de collectie te raadplegen op kaart en in gedetailleerde soortenlijsten. Korte samenvattende teksten geven beknopte achtergrond over de weergegeven geografische streken, die in het boek meer in detail besproken worden.

De wandelroutes uit het boek zijn ook weergegeven met dezelfde kleurcode op het terrein. De gemeentelijke toeristische dienst van Tervuren verdeelt een folder met een eenvoudig, duidelijk wandelkaartje. Omdat het Arboretum een internationaal publiek naar Tervuren lokt, zijn alle documenten meteen in vier talen beschikbaar.

©Koninklijke Schenking / foto Jan Decreton.