‘Fietsen door de bomen’ wint Dezeen Award 2020 [VIDEO]

Het al vaak bekroonde ‘Fietsen door de Bomen’ in het Limburgse Bosland heeft nu ook de prestigieuze Dezeen Award gewonnen in de categorie Infrastructure Project.

De Dezeen Awards, gerund door architectuur- en designwebsite Dezeen, bekronen ‘s werelds beste architectuur, interieurs en design, evenals de studio’s, architecten en ontwerpers die het meest opmerkelijke werk produceren. De jury, bestaande uit internationale architecten, ontwerpers en academici, koos de winnaars uit 4.300 inzendingen, afkomstig uit meer dan 80 landen.


Volgens de jury van de Dezeen Awards is dit “een eenvoudig gebaar dat je boven het bladerdak van bomen tilt en je in staat stelt om het bos te aanschouwen. Het past perfect bij de omgeving en biedt toch een geweldig uitzicht.”

‘Fietsen door de Bomen’ is een realisatie van Toerisme Limburg en project kadert in ‘Cycling Synergy’: de strategie waarmee Toerisme Limburg een extra belevingslaag over het bestaande fietsroutenetwerk legt. De fietsbrug werd ontworpen door het Limburgse architectenbureau De Gregorio & Partners, samen met Burolandschap en het Ingenieurs- & Studiebureau Peeters.

Het fiets- en wandelpad ligt vlakbij fietsknooppunt 272, aan het Pijnven in Bosland (Hechtel-Eksel). Bosland is het grootste avonturenbos van Vlaanderen. Fietsers rijden 700 meter lang over een fietsbrug – een dubbele cirkel met een doorsnede van 100 meter – die geleidelijk stijgt (3-4%) tot 10 meter hoogte, om dan weer te dalen met dezelfde hellingsgraad. Zo krijgen fietsers en wandelaars een sensationele 360°-beleving.