Expo | Remembering Landscape

Op 25 april 2019 opent in De Markten in Brussel ‘Remembering Landscape’, een internationale tentoonstelling, publicatie en een symposium.

Als we het over het landschap hebben, zien we vaak een esthetisch ideaalbeeld, een vergezicht opgebouwd uit natuurlijke en/of stedelijke elementen. Maar dit beeld is in wezen een statische projectie van een realiteit die voortdurend in beweging is. Hedendaagse landschappen zijn vaak onbestemde ‘non-plaatsen’. Plekken waarin sporen van industriële ontwikkeling en exploitatie van natuurlijke rijkdommen zich vastzetten of waarin restanten van oorlog, van verschuivende grenslijnen en van migratie littekens in het landschap vormen. Het landschap getuigt van zijn geschiedenis, van geweld en ontmoetingen uit het verleden.


Wetenschappers, activisten, landbouwers, urbanisten, architecten en kunstenaars bevragen het hedendaagse landschap. Welk landschap wensen we en hoe kunnen we dat verbeelden? Welke rol kan kunst hierin spelen? Hoe kan kunst het verleden en de toekomst van een landschap verdichten in een beeld of beeldenreeks? En kan zo’n beeld verandering en vernietiging thematiseren? Deze vragen vormden de start van het project “Remembering Landscape”.

De kunstenaars die elkaar ontmoeten in de tentoonstelling ‘Remembering Landscape’ bieden in hun werk een stem aan het landschap. Ze creëren actuele beelden van het landschap, soms fictief, soms documentair of eerder symbolisch.  Ze roepen ons op om met onze verbeelding vorm te geven aan het verhaal en zo het (on)zichtbare verleden in te vullen, om de beelden te lezen en te ontcijferen. Ze doen een beroep op ons vermogen om stil te staan en te rouwen om wat we hebben verloren.

Met werk van Marianna Christofides, Chloe Dewe Mathews, Lukas Einsele, Cyprien Gaillard, Anne Heinlein en Göran Gnaudschun, Markus Karstieß, Thomas Kellner, Jan Kempenaers, Aglaia Konrad, Susanne Kriemann, Armin Linke, Andreas Mühe, Alexandra Navratil, Unknown Fields Division, Danny Veys en Kristof Vrancken.

De tentoonstelling is een samenwerking tussen het Museum für Gegenwartskunst (Siegen), het National Museum of Contemporary Art (Boekarest), het Centre for Decontamination (Belgrado), GC De Markten en de vzw Sint-Lukasgalerie Brussel en LUCA School of Arts (Brussel).

Symposium

Voorafgaand aan de opening van de tentoonstelling Remembering Landscape, organiseert LUCA School of Arts op 25 april 2019 in De Markten een symposium met als thema Landschap en herinnering. Wetenschappers en kunstenaars laten er hun licht schijnen op de vele manieren waarop landschappen herinneringen in zich dragen en hoe het geheugen van het landschap verbeeld kan worden. Met bijdragen van Bruno Notteboom, Susanne Kriemann, Jeroen Laureyns, Veerle Van Eetvelde, Patrick Verlaak, Kristof Vrancken en Miek Zwamborn.