Expo / Hoe bomen CO2 opslaan

Tijdens de Milan Design Week 2021 van 4 tot 12 september 2021 presenteren het energiebedrijf Eni en ontwerpbureau CRA-Carlo Ratti Associati in de Brera Botanische Tuin van Milaan ‘Natural Capital’, een installatie die laat zien hoeveel CO2 elke individuele boomsoort kan opvangen en opslaan. Als de bomen zouden worden verwijderd, zou dezelfde hoeveelheid CO2 in de atmosfeer vrijkomen, waardoor het van cruciaal belang is om bomen te bewaren.

Een reeks drijvende bubbels is genesteld tussen de vegetatie van de tuin. Elke bubbel heeft een andere grootte – van enkele centimeters tot enkele meters – in verhouding tot de hoeveelheid koolstofdioxide die de overeenkomstige bomen kunnen opvangen en opslaan tijdens hun levenscyclus.
Bij de ingang van de tuin staat een gigantische bol die aangeeft hoeveel CO2 het menselijk lichaam gemiddeld per jaar produceert. Het contrast tussen de bol en de zwevende bubbels die tussen de takken hangen, belicht de fundamentele rol die planten spelen bij het beperken van de opwarming van de aarde. Door de vergelijking kunnen bezoekers de symbiose tussen mens en natuur begrijpen: de eerste produceert koolstofdioxide, de laatste slaat het op.


“We zijn ons allemaal bewust van de positieve rol die planten en bossen spelen bij het opnemen van CO2. Maar hoe kunnen we dit verband beter verhelderen?” vraagt Carlo Ratti van CRA. “Natural Capital wil experimenteren met een nieuw ontwerpmedium, waardoor datavisualisatie een tastbare, ruimtelijke ervaring wordt, waardoor de natuurlijke en de kunstmatige wereld een beetje dichter bij elkaar komen.”

De schatting van ecosysteemdiensten (bijvoorbeeld koolstofvastlegging en -opslag, vermindering van vervuiling, verhoging van welzijn) is gedaan door professor Alessio Fini van het departement Landbouw- en Milieuwetenschappen aan de Universiteit van Milaan. Het team van professor Fini berekende de ecosysteemdiensten van tientallen soorten die groeien in de Orto Botanico. Geschatte ecosysteemdiensten omvatten zowel de hoeveelheid CO2 die jaarlijks door planten wordt vastgelegd als de totale hoeveelheid CO2 die door elke plant gedurende zijn hele levensduur wordt opgeslagen. Zo slaat de kaki (Diospyros kaki) in ongeveer 1400 kg CO2 op als houtachtige biomassa en kan ongeveer 61 kg CO2 per jaar vastleggen, terwijl de moerasden (Pinus mugo) minder dan 1 kg CO2 per jaar vastlegt.

Bron: CRA-Carlo Ratti Associati.