Entente Florale Europe / Zilver voor Beveren, goud voor Nijvel

Op 22 september 2018 organiseerde de Association Européenne pour le Fleurissement et le Paysage (A.E.F.P.) de prijsuitreiking van de intergemeentelijke wedstrijd Entente Florale Europe in de Ierse stad Tullamore. Tijdens dit feestelijk event behaalden Beveren verdiend zilver en Nijvel goud.

 


De Stad Beveren was winnaar in de Vlaamse competitie ‘Groene Lente 2017’ en was daarmee kandidaat tot deelname aan Entente Florale Europe 2018. Na een jaar van voorbereiding kwam de Europese jury op bezoek voor een analyse van het publiek domein in Beveren. Ook de betrokkenheid van de burgers bij het groen- en natuurbeleid werd toen geanalyseerd.

Op een eigenzinnige manier wist Beveren diverse soorten groen en open ruimten te combineren met wonen, verkeer, recreatie, educatie, toerisme en mobiliteit. Opvallend was de aanwezigheid van een wereldhaven aan de Schelde. Milieuaspecten en de aanleg en het beheer van industrieterreinen werd bekeken. De jury kon respect ervaren voor historisch groen en erfgoed, onder andere in de parken Cortewalle en Hof ter Saksen. Ook het Fort Liefkenshoek combineert educatie met historiek en natuur. Het wandel- en fietstoerisme worden in Beveren sterk gepromoot, zoals o.a. in het natuurreservaat de Grote Geule. In het totaal kreeg Beveren een zilveren eindscore van 82 procent.

Nijvel wint goud

Sedert enkele jaren is er geen enkele Waalse kandidaat geselecteerd voor Entente Florale. Waals Brabant organiseerde een provinciale groencompetitie. Zo nam Nijvel uiteindelijk deel aan de Europese competitie en won meteen een gouden medaille. De jury zag een gevarieerd aanbod en groen, natuur en open ruimten gecombineerd met erfgoedzorg, natuureducatie  en toerisme. Ook in Nijvel werden natuur- en milieuprojecten met medewerking van de bewoners positief gehonoreerd door de jury.