Entente Florale Europe / Hamont-Achel wint zilver

De Limburgse grensstad Hamont-Achel behaalde op de Europese wedstrijd Entente Florale Europe een zilveren medaille. In de editie 2017 werden 15 steden of gemeente geselecteerd. Dit jaar was er geen Waalse kandidaat in deze intergemeentelijke groen- en milieuwedstrijd.

 


Deze internationale groenwedstrijd wordt sedert 1975 jaarlijks georganiseerd. In de loop der jaren konden een 700 steden of gemeenten deel nemen, verspreid over 14 Europese landen. Momenteel zijn 9 landen actief in de competitie.

De kandidaten worden niet enkel beoordeeld op hun floristieke inbreng. Heden is de wedstrijd Entente Florale Europe, georganiseerd door de internationale vereniging Association Européenne pour le Fleurissement et le Paysage (A.E.F.P.), in hoofdzaak een moderne audit waarbij de werking en de projecten van steden of dorpen onder de scanner gelegd worden. Naast alle facetten van het openbaar groen worden hedendaagse thema’s zoals milieu, erfgoed, toerisme, citymarketing, educatie, stadslandbouw, participatie van de burgers,… nauwkeurig beoordeeld door analyse van documenten. Een plaatsbezoek samen met de kritische en professionele juryleden is een belangrijk contact- en overlegmoment tussen de kandidaten en de afgevaardigden van A.E.F.P.

In totaal 7 zilveren en 8 gouden plakketten uitgereikt. Er werden ook 2 speciale ereprijzen uitgedeeld, namelijk in naam van de voorzitter A.E.F.P. en door de juryvoorzitter E.F.E.

Hamont-Achel

De Vereniging Voor Openbaar Groen (V.V.O.G.) heeft Hamont-Achel uitgroepen tot Vlaamse Groen- en Bloemenstad 2017. De stad kon hierdoor meedoen aan de internationale competitie Entente Florale Europe (E.F.E.). Hamont-Achel nam deel onder de categorie steden en werd bezocht door de internationale jury op 12 juli 2017.

Hamont-Achel behaalde met 82 procent net geen goud.  In een reactie op Facebook meldde schepen van leefmilieu Guy Joosten: “Supercontent met deze zilveren medaille van Entente Florale Europe! Een warme dankjewel aan iedereen die z’n steentje bijgedragen heeft aan dit mooie project!”
Ook burgemeester Theo Schuurmans is zeer tevreden met het behaalde resultaat. “Dit is een bevestiging van alle positieve commentaren die we krijgen van zowel onze inwoners als van de toeristen die Hamont-Achel bezoeken”, zei hij. “Ons charmante stadje heeft verschillende uiteenlopende troeven: twee gezellige dorpscentra in combinatie met een knap staaltje natuur, fraaie monumenten en natuurlijk tal van activiteiten die zorgen voor een aangename sfeer. Chap’Eau, het evenement dat onze Warmbeek in de kijker zet en over enkele weken plaatsvindt, is daar alvast een prachtig voorbeeld van.”

www.entente-florale.eu