ENA boomplantingsdag

Naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van ENA, de European Nurserystock Association, een Europese koepel van boomkwekerij organisaties, werd in elk land dat lid is van ENA, een boomplantdag georganiseerd. Ook in Brussel werd een boom geplant.

 


Met de actie wil ENA o.a. het belang van groen in de stad onderstrepen. Deze bomen symboliseren ook de honderden miljoenen bomen, struiken en vaste planten die jaarlijks gekweekt worden door de ruim 17.000 kwekerijen welke zijn aangesloten bij ENA.

In België kreeg de rode beuk, Fagus sylvatica ‘Atropunicea’, een geschenk van de boomteler(s), een plaats in het Leopoldspark in Brussel. Niet alleen omdat Brussel het centrum van Europa is, maar ook omdat het een grootstad is, werd Brussel als locatie gekozen. In Nederland werd een Grote Koningslinde, Tilia europaea ’Pallida’, geplant bij de ingang van Paleis Noordeinde in Den Haag.

 

ena1

 

ENA
De ENA, opgericht in 1991, is een in België geregistreerde en erkende organisatie, waar inmiddels boomkwekerijorganisaties uit 19 landen bij zijn aangesloten. ENA vertegenwoordigt meer dan 17.000 kwekerijen, die gezamenlijk boomkwekerijproducten kweken op meer dan 100.000 hectare. Gezamenlijk bieden zij werkgelegenheid aan meer dan 100.000 werknemers. ENA-leden zijn daarmee goed voor ongeveer 80% van de totale omzet van boomkwekerijproducten.