Egbert Lachaert © Nadia El Makhfi

Egbert Lachaert: “Een ambitieus klimaatbeleid voeren we samen”

De nieuwe federale regering onderschrijft enthousiast de ambitieuze klimaatdoelstellingen van de Europese Unie. “De Green Deal toont de weg met investeringen en de omschakeling naar een duurzame economie. Maar onze uitstoot fors terugdringen, wordt een werk van ons allemaal. Ook de sector van groenvoorzieners kan een belangrijke rol spelen”, zegt Open Vld partijvoorzitter Egbert Lachaert.

Niet opdringen, wel stimuleren

De klimaatverandering manifesteert zich hier en nu. Actie is nodig. Zowel de Vlaamse als federale regering komen met concrete actieplannen om onze CO2-uitstoot terug te dringen en onze economie en leefomgeving duurzamer te maken. “Maar de overheid kan dit niet alleen. Alle burgers kunnen hun steentje bijdragen, dag in, dag uit. Door meer de fiets te nemen, minder afval te produceren en te sorteren, te isoleren en zonnepanelen te plaatsen, te investeren in een regenwaterput, een boom te planten, een waterdoorlaatbare oprit aan te leggen… Al deze kleine beetjes helpen. Het is volgens mij niet aan de politiek om die duurzame keuzes op te dringen, maar wel om ze fors te stimuleren. Zo bereik je meer”, aldus Lachaert.


Het belang van de sector

De sector van groenvoorzieners is volgens de liberaal een belangrijke partner en katalysator. “Het coronavirus heeft ons allemaal doen beseffen hoe belangrijk een aangename leefomgeving is, met parken, natuur, bos, een leuke tuin om in te spelen met de kinderen… Een aangename groene omgeving is ook van belang voor de biodiversiteit én het klimaat. Meer groen in stadskernen helpt bijvoorbeeld het hitte-eilandeffect tegen te gaan. Het is één van dé maatregelen om ons aan een warmer klimaat aan te passen. Mensen investeren dus graag in hun eigen groene oase. Zo slaan we twee vliegen in één klap. Het klimaat vaart er wel bij én burgers geven de economie een duw in de rug. Want de groensector zorgt voor duizenden verankerde, diverse jobs en ze biedt een forse economische meerwaarde. De sector heeft bovendien de knowhow op het vlak van duurzaamheid, ecologie, circulair gebruik van materialen…”

Wat met de economie?

Onze economie kan na de coronaklap meer dan ooit een duw in de rug gebruiken. “Door die particuliere consumptie, maar ook de overheid zal fors investeren. De nieuwe federale regering heeft een relanceplan van in totaal 4,7 miljard euro waarvan een groot deel gaat naar het duurzamer maken van onze economie en infrastructuur. Ook in het Vlaamse relancebeleid is er veel ruimte voor investeringen in klimaat en duurzaamheid. Het federale klimaatbeleid zal niet alleen samen met de gewesten maar ook aan ‘klimaattafels’ vorm krijgen in overleg met de betrokken sectoren, het middenveld en wetenschappelijke onderzoekers. Alleen door samen te werken kunnen we het klimaat redden en in één beweging ook onze economie versterken”, besluit de liberaal.

» Bestel hier het Jaarboek voor de Belgische groensector. Gratis verzending!