SONY DSC

Eerste intelligente groendak van het land ligt in Antwerpen

Het eerste intelligente groendak van het land ligt in Antwerpen op het dak van het vergadercentrum van beweging.net in de Nationalestraat. Op basis van het weerbericht kan regenwater opgeslagen worden in het groendak, of afgevoerd naar het riool. Dit blauw-groene dak voorkomt zo wateroverlast tijdens intense regenbuien.

 


Dit dak komt tot stand door een samenwerking van KU Leuven en het Franse bedrijf Vegetal I.D., met beweging.net en de stad Antwerpen. Door breed in te zetten op innovaties als deze hopen de partners steden weerbaarder te maken tegen klimaatverandering. De gevolgen van de opwarming van de aarde laten zich extra hard voelen in steden.

Meer groen, minder wateroverlast en verkoeling

Jean-Christophe Grimard, directeur onderzoek & ontwikkeling Vegetal I.D., legt uit hoe het intelligent dak werkt:  “Het dak heeft een regelbare uitstroom naar de riolering. Hierdoor kan het dak water langer vasthouden in droge perioden, terwijl het ruimte voor wateropslag vrijmaakt wanneer een hevige bui voorspeld wordt. Er is dus meer buffering beschikbaar op het juiste moment, met minder overstromingen als gevolg. Maar het dak blijft ook langer groen en kan een verkoelend effect hebben op de omgeving door verdamping.”

Vincent Wolfs, onderzoeker aan de KU Leuven: “Vanuit de KU Leuven gaan we dit dak verschillende maanden intensief monitoren. Het dak is uitgerust met een sensor, zodat we neerslag, het volume, de uitstroom en zelfs opname door planten in real-time kunnen meten. Daarnaast onderzoeken we de impact op overstromingen wanneer een stad sterk zou inzetten op dit soort intelligente groendaken, en hoe we deze daken optimaal kunnen regelen. Dit kadert binnen het Europese Brigaid project, waarbij we innovaties rond klimaatadaptatie testen en promoten. De wijk Sint-Andries in hartje Antwerpen is ons ‘living lab’. Het is cruciaal dat we ons via zo’n innovaties weerbaar maken tegen klimaatverandering. Klimaatverandering zal immers leiden tot langere droge periodes en meer stedelijke overstromingen door hevigere zomeronweders.”

“Burgers willen groendak als buur”

Maarten Pacquée, stafmedewerker bij beweging.net Antwerpen, licht toe waarom beweging.net dit dak graag bij hen een plaats geeft: “Beweging.net Antwerpen zet zich als sociale beweging al langer in voor een klimaatbestendige stad. We vragen het beleid voluit te kiezen voor duurzame stadsontwikkeling met aandacht voor klimaatverandering. Anderzijds zijn we ervan overtuigd dat we als middenveld zelf de handen uit de mouwen moeten steken, samen met vele Antwerpenaren. Door ruimte te bieden voor dit intelligent groendak dragen we ons steentje bij aan de ontwikkeling en verspreiding van nieuwe ideeën die de kwaliteit van leven in onze stad verbeteren.”

Nora Danko van Stadslab2050 vertelt over de zoektocht naar geschikte daken: “Stadslab2050 en het EcoHuis Antwerpen deden een oproep naar kandidaat daken in Sint-Andries. We zochten eigenaars die hun plat dak ter beschikking wilden stellen voor dit experiment. Opvallend was dat naast eigenaars ook buurtbewoners zonder geschikt dak inzendingen deden. De oproep deed hen dromen van een groen uitzicht in plaats van grijze en onbenutte daken. In het geval van beweging.net kwam het helemaal goed uit: zowel beweging.net zelf als de buurtbewoners stuurden het geselecteerde dak in.”