© vandemoortel.be

Een unieke, duurzame plek voor iedereen

De kleiklinkers van Vande Moortel worden enkel vervaardigd met natuurlijke grondstoffen. Ze hebben een levensverwachting van ruim 100 jaar en kunnen zelfs meerdere malen hergebruikt worden. Hierdoor behoren ze tot de meest duurzame, edele en warme bouwmaterialen verkrijgbaar op de markt.


Kleiklinkers zijn:

  • vorstbestendig
  • bestand tegen hoge druk
  • toepasbaar in alle mogelijke stijlen
  • gemakkelijk te verwerken
  • een bron van creativiteit
  • aangepast aan de innovatieve trends op de markt

De kleiklinkers worden op de meest efficiënte manier gebakken. Door het gebruik van tunnelovens met een temperatuur van minstens 1150 °C verkrijgen ze tevens de hoogste kwaliteitskenmerken. In het volledige productieproces is de afvalproductie tot een minimum herleid.

Duurzaam resultaat van duurzame productie

Om het verbruik van grondstoffen en energie nog verder te optimaliseren heeft Vande Moortel een uitgebreid gamma ecologische kleiklinkers van 7 cm hoog gelanceerd. De ecologische impact van dit initiatief is enkel maar groter geworden doordat andere fabrikanten ons voorbeeld hebben gevolgd.

  • minder verbruik van grondstoffen
  • minder CO²-uitstoot
  • minder energieverbruik
  • minder transport

Verder bouwend op deze visie die al jaren door steenbakkerij Vande Moortel wordt uitgedragen, heeft het bedrijf mee haar schouders gezet onder de Green Deal Circulair bouwen van Vlaanderen Circulair, de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) en de OVAM. Vande Moortel engageert zich in dit innovatief lerend netwerk om praktijkervaringen te delen met andere bouwbedrijven, bouwmateriaalproducenten, lokale en regionale overheden, private bouwheren, onderzoekers en andere organisaties. Tot 2023 zetten ze samen experimenten op, testen zo de circulaire principes in de praktijk en leggen knelpunten bloot. Een mooie hefboom voor de circulaire economie in Vlaanderen.

Award

Om binnen deze visie ook kleiklinkers als product te promoten heeft Vande Moortel de Clay Paver Awards in het leven geroepen. Hiermee wil het bedrijf unieke ontwerpen met kleiklinkers in de kijker zetten.

Plaatsen die het hoofd bieden aan de uitdagingen van vandaag met betrekking tot duurzaamheid en leefbaarheid en waar kleiklinkers zeker een plaats hebben. Op 22 november 2019 vond de gala-avond plaats met de uitreiking voor de editie 2018-2019 die kon rekenen op tal van internationale inzendingen.

Peter Green Deal Vande Moortel kleiklinkers CG Concept Jaarboek 2020 natuurlijke grondstoffen verharding duurzaamheid bouwmaterialen groenbouwsector award Clay Paver Awards
Green Deal Commitment

Meer weten? www.vandemoortel.be