Een nieuw Pocket Park in Brussel

In het kader van het Duurzame Wijkcontract-Bockstael heeft de Stad Brussel kleine groene ruimten ontwikkeld op braakliggende stukken grond in Laken. “De Halte” is het nieuwste Pocket Park.

 


Het parkje, dat zich op de hoek van de Paleizenstraat over de Bruggen en de Albertstraat bevindt, maakt deel uit van een reeks van vier nieuwe kleine groene ademruimtes die zijn aangelegd op braakliggende terreinen langs de de spoorlijn L50 die de dichtbebouwde wijken van Laken met een zeer lage vergroeningsgraad doorkruist. Samen verbinden ze het Bockstaelplein met Tour & Taxis en vertegenwoordigen ze maar liefst 7.000 m2 natuur in het hart van een dichtbevolkte wijk.

“We willen Laken verfraaien en deze dichtbebouwde wijk groener maken. Kleine, nabijgelegen groene ruimtes zijn zo kostbaar en belangrijk voor bewoners die geen balkon of tuin hebben. Met deze vier pocketparken van het Wijkcontract Bockstael verbinden we het omliggende groen via een lokaal groennetwerk en maken we van de L50 spoorlijn een echte “groene” lijn! », verklaart Zoubida Jellab (Ecolo), schepen groen en openbare netheid van de stad Brussel.

Met een oppervlakte van 1.800 m² is het aangelegd als een open vlakte waar mensen komen rusten, spelen met de kinderen, genieten van de onverwachte uitzichten, met name door de aanwezigheid van de spoorlijn, vanaf het oude koninklijke station aan de andere kant van het spoor en bij het kanaal.

Ontworpen door BLOC Paysage in samenwerking met het architectenbureau vvv, vertegenwoordigt de vergroening van dit vierde puzzelstukje uiteindelijk een relatief bescheiden publieke investering voor een indrukwekkende en nuttige impact vanuit meer dan één oogpunt: openstelling van speelruimtes voor kinderen, plaats van socialisatie voor volwassenen, steun voor biodiversiteit en zelfs … verlaging in temperatuur tijdens hittegolven.