Domein Groenenberg / Bruegel in de steigers van de poëzie

Deze zomer gaan cultuur en natuur hand in hand in Domein Groenenberg op de grens van Lennik en Sint-Pieters-Leeuw. Met zijn mooie wandelwegen, indrukwekkende veteraanbomen en kleurige bloemencollecties, is dit glooiende park de ideale setting om de dialoog tussen het landschap, de schilderkunst en de poëzie aan te gaan.

In domein Groenenberg loopt tot 15 september de openluchtexpo “Terug naar toen we begonnen”. De expo brengt je doorheen het park langs tien Bruegelwerken en veertig eigentijdse gedichten.


Openluchtexpo

Wandel door het park, geniet van de natuur en laat je in vervoering brengen door poëtische meesterwerken van Vlaamse en Nederlandse dichters. Grote constructies, verspreid over verschillende plaatsen in het park, geven vorm aan deze wisselwerking tussen schilderkunst en poëzie en maken van deze expo een niet te missen event.

Curator en dichter Ivo van Strijtem toont aan dat de werken van Bruegel nog steeds brandend actueel zijn. Rond de thema’s van tien Bruegelwerken zocht hij veertig hedendaagse Nederlandstalige gedichten. Zo leidt “De Kindermoord” van Bruegel je bijvoorbeeld naar de vluchtelingencrisis met Miriam Van hee’s beklijvende “de jongen met het rode shirt”.

De gedichten van de veertig dichters, waaronder Lies Van Gasse, Maud Vanhauwaert, Geert Jan Beeckman, Koen Stassijns en Geert van Istendael werden op een originele manier vormgegeven in het park. Banken zeggen plop, bomen brengen een ode en er drijven zelfs verzen op de vijver. De gedichten kregen kleur. Details uit Bruegel en quotes uit de gedichten trekken ontegensprekelijk de aandacht en scherpen de lees- en kijkhonger aan in domein Groenenberg. Cultuur en natuur gaan hand in hand en zorgen voor een adembenemende ervaring.

Naar aanleiding van de expo werd door Poëziecentrum een dichtbundel uitgegeven, waarin de tien Bruegelwerken en de veertig gedichten werden samengebracht.

In het Kasteel en de Museumtuin van Gaasbeek, aan de overkant van de straat, vindt de Bruegelexpo “Feast of Fools” plaats. Deze valt perfect te combineren met de poëziewandeling in Groenenberg.

De Blik van Bruegel

In Dilbeek katapuleert de openluchttentoonstelling ‘De Blik van Bruegel’ Bruegel naar de 21ste eeuw. Je volgt de blik van de schilder toen hij zijn imposante landschapsschilderijen maakte. De kapel van Sint-Anna-Pede en de watermolen van Sint-Gertrudis-Pede, twee monumenten die door Bruegel zijn geschilderd, vormen het vertrek- en rustpunt voor een wandeling van ongeveer 7 km langs 15 installaties. van internationaal gerenommeerde kunstenaars en ontwerpers.