Brussel / Spaans bureau ontwerpt EU-megakantoor in Wetstraat

De Europese Commissie heeft de resultaten bekendgemaakt van de architectuurwedstrijd die zij in het voorjaar van 2018 uitschreef om het verouderde Commissiegebouw aan de Wetstraat 130 in Brussel te vervangen. De winnaar is een consortium van vijf bureaus onder leiding van het Spaanse Rafael de la-Hoz Arquitectos. Een consortium geleid door het Belgische B2Ai en DELVA Landscape Architects won de derde prijs.

De nieuwe gebouwen komen op een perceel tussen de Wetstraat, de Etterbeekse steenweg, de Jozef II-straat en de Spastraat. Het project ‘Loi 130’ bestaat uit twee grote torens, waarvan de hoogste 165 meter hoog zou worden. Daarmee zou hij wedijveren met de Zuidertoren, momenteel de hoogste van Brussel.


Met een bruto bovengronds vloeroppervlak van in totaal 175 000 tot 190 000 m² moet het nieuwe binnenstedelijke gebouwencomplex voorzien in kantoorruimte voor meer dan 5 250 werknemers, twee kinderdagverblijven, een bezoekerscentrum dat jaarlijks 345 000 mensen kan verwelkomen, 3000 m² aan restaurants en winkels, en openbare ruimten met groenvoorzieningen.

 

Stadsproject Wetstraat

Dit omvangrijke project vormt een hoeksteen van de ruimtelijke visie die het Gewestelijk expertisecentrum perspective.brussels heeft uitgewerkt voor dit deel van de Europese Wijk. Over het algemeen streeft perspective.brussels voor de stedelijke inrichting van de Europese Wijk naar de herinvoering van een stedelijke mix tussen de Wetstraat en de Belliardstraat, de versterking van de woonfunctie in de Etterbeeksesteenweg en de verbetering van de toegankelijkheid en het gebruikscomfort van de belangrijkste openbare ruimtes.

Het Stadsproject Wet (SpW) is een van de twaalf stedenbouwkundige en architecturale programma’s uit het richtschema voor de Europese wijk. Met het SpW wil het Gewest de Europese wijk omvormen tot een gemengde en dichtbevolkte wijk met een breed aanbod aan woningen en culturele activiteiten voor iedereen, die aansluit op de vereisten van duurzame ontwikkeling en compacte steden. Het SpW heeft betrekking op de bouw van woningen op 110.000 m², van voorzieningen en handelszaken op een totaal van 60.000 m² en van 240.000 m² nieuwe kantoren.

Internationale architectuurwedstrijd

De Europese Commissie lanceerde in maart 2018 een internationale architectuurwedstrijd om de beste ontwerpen te vinden voor de herontwikkeling van Wetstraat/rue de la Loi 130. In totaal dienden 28 van de belangrijkste architectenbureaus en bureaus voor landschapsarchitectuur wereldwijd een project in.

De eerste fase van de werkzaamheden, aan de Etterbeeksesteenweg, zal naar verwachting in 2025 van start gaan. Nadat die fase is afgerond, kan de tweede fase, aan de kant van de Spastraat, beginnen. Het volledige complex zou tegen 2035 voltooid moeten zijn.

 

1ste prijs

• Architecten
RAFAEL DE LA-HOZ ARQUITECTOS, Spanje
Perkins&Will, Verenigd Koninkrijk

• Landschapsarchitect
LATZ+PARTNER, Duitsland

• Bouwkunde
Tecnica y Proyectos, Spanje

MC2 Estudio de Ingenieria, Spanje

 

2e prijs 
• Architect: 2PORTZAMPARC, Frankrijk

• Landschapsarchitect: FLORENCE MERCIER, Frankrijk

• Bouwkunde: ARTELIA Bâtiment & Industrie, Frankrijk.

 

3e prijs

• Architecten

BURO II & ARCHI+I, België
C.F. MØLLER Danmark A/S, Denemarken

• Landschapsarchitect: DELVA Landscape Architects, Nederland

Bouwkunde: VK Engineering, België

 

Tentoonstelling
De EU organiseert tot en met 26 september 2019 een tentoonstelling over het Wet 130 project. Op de tentoonstelling kom je meer te weten over de drie winnende projecten en alle andere ingezonden projecten. Voor elk model krijg je een maquette, een aantal afbeeldingen, plannen en energieschema’s te zien. Een citaat van de ontwerpers geeft dan weer meer uitleg over wat hen heeft geïnspireerd, waar ze de nadruk wilden opleggen of gewoon het doel van hun voorstel.

“perspective.brussels” (Gewestelijk expertisecentrum en de initiatiefnemer voor de ontwikkelingsstrategie van het Brussels grondgebied) geeft op de tentoonstelling een historisch overzicht van de ontwikkeling van de Europese Wijk en een woordje uitleg over de Brusselse stedenbouwkundige regelgeving die van toepassing is op het Loi 130-project.

De tentoonstelling gaat door in Archimedesstraat 1, 1000 Brussel, en is van maandag tot zaterdag tussen 14-18 uur te bezoeken.
Voor een rondleiding met gids voor een groep van ten minste 15 personen stuur je een week op voorhand een mail naar [email protected]. Rondleidingen zijn mogelijk in het Nederlands, Frans, Engels en Duits.