Desired Spaces / Toekomstscenario’s voor een (on)gebouwde omgeving

Het Institut Culturel d’Architecture Wallonie-Bruxelles (ICA), het Brussels centrum voor architectuur en landschap (CIVA) en het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) lanceerden in het voorjaar een oproep naar ruimtelijke ontwerpers, actoren en denkers om in het licht van de corona-crisis antwoord te bieden op de ruimtelijke uitdagingen van morgen.

Meer dan ooit is het moment aangebroken om onze gebouwde omgeving te herdenken, om ze aan te passen aan een manier van leven die de afgelopen tijd duchtig door elkaar is geschud. Onze maatschappij staat voor heel wat nieuwe uitdagingen. Plaats en ruimte krijgen nieuwe dimensies. Social distancing is een werkwoord geworden, uw kot de geprivilegieerde perimeter. Maatregelen over hoe we ons al dan niet mogen voortbewegen in de publieke ruimte fluctueren van week tot week.


Zo nodigt deze crisis ons uit om een mentale afstand te nemen. We krijgen de kans om stil te staan bij de essentie. Wat behouden we en wat voegen we toe? Met de blik op de situatie van vandaag maar ook op die van morgen. Het is een uitgelezen moment om te dromen over duurzame oplossingen. Om aspiraties de vrije loop te laten. En ruimte te claimen, in elke mogelijke zin van het woord.

Het Institut Culturel d’Architecture Wallonie-Bruxelles (ICA), het Brussels centrum voor architectuur en landschap (CIVA) en het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) lanceerden daarom een gezamenlijke open oproep naar alle actoren uit het veld: burgers, stedenbouwkundigen, kunstenaars, beleidsmakers, architecten, geografen, bouwpromotoren, landschapsarchitecten… Parallel aan die brede oproep voeden experts uit verschillende domeinen het debat. Via online lezingen bieden ze zuurstof bij het reflecteren en bouwen ze verder op de ingezonden projecten.

Bekijk hier alle inzendingen