De winnaars van de 5de Garden Centre Quality Awards 2020-2021

Op 31 januari 2020 werden voor de 5e maal de Garden Centre Quality Awards uitgereikt aan talrijke verdienstelijke tuin- en plantencentra in Vlaanderen en Wallonië door de Belgische Tuincentra Vereniging. Voor deze 5e editie schreven 42 bedrijven in. Tuincentrum Thiels uit Heist-op-den-Berg werd uitgeroepen tot ‘Tuincentrum van het jaar’ in Vlaanderen, Oh’Green te Doornik als ‘Jardinerie de l’année’ in Wallonië en Inter-Arbo te Vlezenbeek als ‘Plantencentrum van het Jaar’.

 


De Belgische Tuincentra Vereniging heeft voor de 5e editie gesleuteld aan het concept met een aantal vernieuwende elementen. Een eerste vernieuwing is de toevoeging van het woordje “quality” in de benaming omdat in de beoordeling door de vakjury de nadruk ligt op de kwaliteit van het bedrijf zoals door de klant ervaren wordt en niet in de eerste plaats op het ondernemerschap van het bedrijf. Nieuw is ook het uitreiken van kwaliteitssterren binnen een schaal van 1 tot 5 sterren. Dit vervangt de vroegere waardering van goud, zilver en brons, wat toelaat meerdere verdienstelijke bedrijven te waarderen met een award. Ten slotte werd in de beoordeling door de vakjury meer nadruk gelegd op de beleving van het bedrijfsbezoek door de consument.

De beoordeling door de jury is gebaseerd op twee onaangekondigde bedrijfsbezoeken in mei-juni en in oktober-november. Het jureerproces stond onder het professionele toezicht van het Retail Design Lab van UHasselt.

Charlotte Beckers, onderzoeksmedewerkster Retail Design Lab, UHasselt: “De tuin- en plantencentra branche is een sector waar wij als experten van het Retail Design Lab veel verschillende niveau’s in winkelbeleving tegenkomen. Het is een dankbare sector waarvoor wij al vele audits mochten uitvoeren en zo ook onze wetenschappelijk onderbouwde tools steeds meer hebben kunnen verfijnen. Ook de winkelbezoeken als juryleden van de Garden Centre Quality Awards hebben ervoor gezorgd dat we een boeiende ervaring rijker zijn.

In het globale detaillandschap van Vlaanderen is het opvallend dat in deze sector de tuin- en plantencentra telkens uitgebaat worden door zeer gepassioneerde ondernemers. Deze aparte stiel zorgt ervoor dat deze winkels beschikken over enkel en alleen vakmensen met een ruime kennis en vooral een grote passie. Deze gedeelde kennis en passie vormt vaak een sterke band tussen zaakvoerders en medewerkers waardoor de familiale sfeer een opvallend aspect wordt in deze branche. Naast vakmanschap draait ook over het brengen van geluk en gezelligheid tot bij de mensen thuis in hun interieur, op hun terras of in het tuin.

Hoewel inspirerend en oplossingsgericht presenteren een belangrijk heikel punt blijft en velen nog een stapje verder mogen gaan in het bijstaan van klanten tijdens hun winkelproces, neemt het gezellig winkelen en het betrekken van de natuur in de winkels toch vaak de bovenhand. Het nog beter sturen van klanten kan ook door nog duidelijkere signalisatie waarbij de klant op één oogopslag (over)zicht krijgt over het aanbod en zo vooral bij plantencentra gemakkelijk zijn weg doorheen het vaak ruime plantenaanbod vindt.“

 

‘Tuincentrum van het jaar’ in Vlaanderen’

Tuincentrum Thiels uit Heist-op-den-Berg

 

‘Plantencentrum van het Jaar’

Inter-Arbo te Vlezenbeek

 

‘Jardinerie de l’année’ in Wallonië

Oh’Green te Doornik

 

42 deelnemers

Voor deze 5e editie schreven 42 bedrijven in: 16 tuincentra uit Vlaanderen, 11 plantencentra uit Vlaanderen, en 15 tuincentra uit Wallonië.

5 sterren
Tuincentrum Thiels uit Booischot, Heist-op-den-Berg

4 sterren aan de Vlaamse tuincentra:
Oh’Green te Olen
Tuincentrum Goessens te Erpe-Mere
Tuincentrum Rijmenants te Massenhoven

4 sterren aan de plantencentra
Plantencentrum Het Wilgenbroek te Oostkamp
Plantencentrum Inter-Arbo te Vlezenbeek
Genker Plantencentrum te Genk

4 sterren aan de Waalse tuincentra
Oh’Green te Doornik
Luxgreen te Marche- en-Famenne
Pépinière de l’Etoile te Soignies

3 sterren aan de Vlaamse tuincentra:
Oh’Green te Zwijndrecht
Oh’Green te Aarschot
Tuincentrum Lissens te Opwijk
Tuincentrum Van Buynder te Temse

3 sterren aan de plantencentra
Groencentrum Belleplant te Maldegem
Erica Garden te Ninove
Tuinplantencentrum De Pauw in Bornem

3 sterren aan de Waalse tuincentra:
Oh’Green te Louvain-la-Neuve
Oh’Green te Saint-Georges-sur –Meuse
Oh’Green te Gouvy
Luxgreen te Messancy.

Volgende eervolle vermeldingen werden ter aanmoediging toegekend:
– Meest beloftevol nieuwe generatie in de tuincentra: Tuincentrum Van Buynder te Temse,
– Meest beloftevol nieuwe generatie in de plantencentra: Plantencentrum Het Wilgenbroek te Oostkamp
– Meest gepassioneerde medewerkers in de tuincentra: groep Luxgreen te Messancy en Marche-en-Famenne
– Meest authentieke tuincentrum: Serres Pussemier uit Buzet
– Meeste sfeer en beleving in de plantencentra: Inter-Arbo te Vlezenbeek
– Meeste professionele ondernemingsgeest: Genker Plantencentrum te Genk.