De Smaaktuin in Utrecht

In de nieuwe, duurzame Utrechtse woonwijk De Veemarkt is de Smaaktuin gerealiseerd: 37 op maat gemaakte koopwoningen en vier sociale huurwoningen met een eigen terras of tuin rondom een groene collectieve binnentuin. Een inspirerend voorbeeld van groepswonen in de stad.

De bewoners van de Smaaktuin in de Utrechtse woonwijk De Veemarkt bepaalden zelf hoe hun woning eruit kwam te zien. Al in een vroeg ontwikkelproces werden workshops georganiseerd voor en met bewoners, waar wensen over de ideale woonbuurt kenbaar werden gemaakt. Vijf architecten bedachten een bijzondere woning waaruit de bewoners tijdens de workshops 3 definitieve ontwerpen koos. Zo kon er een woning op maat worden gemaakt.


De 3 woningen waaruit gekozen kon worden is de kaswoning van Marc Koehler, het stoere pakhuis van Groosman en het moderne woonhuis van De Zwarte Hond. Eenheid in het plan is gecreëerd door op elkaar afgestemde materialen en door veranda’s en schuurtjes in dezelfde stijl te houden.

Ieder huis heeft een private buitenruimte in de vorm van een veranda of tuin, die grenst aan de gezamenlijke binnentuin. Het groene en kindvriendelijke binnengebied biedt een veilige en beschutte plek. De tuin is aangelegd en de taak van de bewoners is om deze te onderhouden. Zo groeit de tuin mee met de activiteiten en interesses van de bewoners. Naast spelen en tuinieren, wordt in de binnentuin ook geparkeerd binnen door hagen omzoomde parkeerplaatsen.

Het project werd ontwikkeld door Era Contour, de tuin werd ontworpen door Adviesbureau Haver Droeze.

 

3

architectimage-extralargethumnail

desmaaktuinveemarktterrein1

desmaaktuinveemarktterrein2

desmaaktuinveemarktterrein4 Smaaktuin3 type-3-verkleind