Dafne Schippersbrug leidt fietsers over daktuin van school [VIDEO]
De Dafne Schippersbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal in Utrecht integreert een fiets- en voetgangersbrug met een school en een plantsoen tot één samenhangend geheel van infrastructuur, architectuur en landschap.
Fietsers die vanaf het centrum van Utrecht, via de wijk Oog in Al, via de fietsbrug over het kanaal naar de nieuwe wijk Leidsche Rijn fietsen, gaan straks eerst met een ruime bocht langs het Victor Hugoplantsoen de hoogte in, om geleidelijk over het dak met daktuin van de school te worden geleid.
Met de ligging van de fietsbrug aan de zuidkant ontstaat er ruimte aan de noordkant voor het schoolplein. De school en het plein oriënteren zich duidelijk op het plantsoen. Dat doen we door de school aan de oostkant, onder de aanbrug wat smaller te maken; er ontstaat een besloten schoolplein aan het plantsoen en een vanzelfsprekende hoofdingang in het verlengde van de straat. De brede kant van de school aan het water maakt de ruimte van het plantsoen af en creëert een veilige omsloten speelruimte voor de kinderen.
De daktuin tuin is een essentiële spil tussen alle onderdelen, zij continueert de groene omgeving op het dak, biedt een extra verblijfsplek voor de school en creëert een vanzelfsprekende afstand tussen school en fietsers om van te genieten.
Met een ruime bocht wordt de fietser licht opgetild uit het plantsoen, om langs de permacultuur tuin over het dak van de gymzaal heen te worden geleid, door de bomen naar een panoramisch uitzicht over het kanaal. Geflankeerd door water rijdt men tussen een vlechtwerk van kabels naar een ranke poort om veilig in Leidsche Rijn te landen.
Met een lengte van 110 meter is de Dafne Schippersbrug een indrukwekkende verschijning: het dek hangt 9 meter boven water en het hoogste punt van de brug steekt bijna 35 meter boven het water uit. Tegelijkertijd past de hangbrug naadloos in de dichtbebouwde omgeving. Hiervoor is gekozen voor een slanke hangbrug die is gespannen tussen twee asymmetrische pylonen.
De brug verbindt de wijk Oog in Al met Leidsche Rijn en is vernoemd naar Dafne Schippers, omdat de atlete is geboren in de Utrechtse wijk Oog in Al.
De brug is een ontwerp van NEXT architects en Rudy Uytenhaak Architectenbureau, in samenwerking met Arup en Bureau B+B landschapsarchitectuur en stedenbouw.