Buxusmot is in het land

Sinds 2007 wordt de uitheemse buxusmot, ofwel Glyphodes perspectalis, in verschillende Europese landen aangetroffen. De rupsen zouden zich ook door heel Vlaanderen verspreid hebben en op enkele plekken flinke schade aanrichten omdat ze zich tegoed doen aan de bladeren van de buxus.In 2007 dook de mot voor het eerst op in Duitsland. Deze mot was tot dat moment alleen bekend uit Azië en is vermoedelijk via import van buxus in Duitsland geïntroduceerd. De Buxusmot kwam een vijftal jaar geleden Vlaanderen binnen en is momenteel erg actief van Antwerpen tot Brussel en in de regio Gent, zo meldt het Waarnemings- en Waarschuwingssysteem van het PCS.

Wat de bestrijding betreft, kan men bij kleine aantastingen het best de rupsenhaarden en ingesponnen rupsen wegknippen. Indien de rupsen nog niet ingesponnen zijn, kan men bij grote aantasting de rupsen behandelen. Weldra stopt de vraat en gaan de rupsen verpoppen. Vlinders zullen verschijnen en eitjes afleggen. Eens jonge larven ontluiken, is dit het ideale moment om te behandelen. Als tuinaannemer, teler of groendienst kunt u zich laten adviseren door het Waarnemings- en Waarschuwingssysteem van het PCS over dit cruciaal bestrijdingsmoment en het juiste bestrijdingsmiddel.


Op de website van het Nederlandse NVWA vindt u meer informatie over de buxusmot en over bestrijdingsmethoden voor particulieren, groendiensten en kwekers.

Buxusmot