BTW-verlaging op levering planten door tuinaannemer

Het parlement heeft de verlaging van het BTW-tarief op de levering van planten door een tuinaannemer goedgekeurd. Professionele tuinaannemers zullen door de wetswijziging hun planten (niet hun werk, dit blijft 21%) mogen doorrekenen aan 6 procent.

 


“De gelijkschakeling van de toepasbare BTW voor de aankoop van planten is zeer goed nieuws voor de professionele tuinaannemer. Hierdoor wordt namelijk een deur naar zwartwerk gesloten,” zegt Yves Heirman, directeur van de Belgische Federatie Groenvoorzieners BFG-FBEP, die in 2015 alles aan het rollen bracht. “Het is ook een goede zaak voor de klant: die wordt niet langer fiscaal gestraft en zal minder moeten betalen als hij een beroep doet op echt professioneel vakwerk en advies.”

Anomalie

Reeds meerdere jaren was er een anomalie in de BTW-wetgeving. Een eindklant die zijn/haar planten rechtstreeks bij de verdeler/kweker koopt, betaalt 6% BTW. Wanneer de klant deze planten aankoopt binnen een project van een professioneel tuinaannemer, is die verplicht om 21% BTW aan te rekenen. “Hierdoor ontstaat een belangrijk onderscheid dat de eerlijke concurrentie verstoort,” aldus Yves Heirman. “Als de tuineigenaar bloemen en planten rechtstreeks koopt bij een sierteler betaalt hij 6 % BTW. Koopt hij de planten bij een tuinaannemer, die meteen ook zorgt voor de bemesting, de beplanting en de aanleg, betaalt hij niet alleen op de werkuren en het concept 21 % BTW, maar ook op de planten die bij de tuinaanleg of het -onderhoud worden geleverd. Nochtans moet de tuinaannemer, die de planten in eerste instantie zelf aankoopt bij een sierteler, op deze aankoop maar 6 % BTW betalen.”

Het systeem werkt bovendien fraude in de hand. “Tuineigenaars worden daardoor aangezet om de planten zelf aan te kopen. Wanneer zij niet over eigen vervoer beschikken, kunnen zij voor het vervoer een beroep doen op een niet-professionele tuinaannemer die ze illegaal vervoert. Het wordt dan erg aanlokkelijk om de bomen, heesters en struiken door diezelfde niet-professioneel werkende tuinaannemer beneden de prijs te laten planten. Een garantie dat de dode planten zullen worden vervangen, zal de klant hierbij niet krijgen, noch zal deze beroep kunnen doen op een andere officiële tuinaannemer met garantie voor het plantgoed omdat het vervoer een delicaat moment is voor de planten.”

De toepassing van het verlaagd btw-tarief van 6 % zal volgens Yves Heirman ook een stimulans betekenen voor de werkgelegenheid en de tewerkstelling in de sector. “In de tuinsectorsector zijn er ongeveer 7800 bedrijven/zaakvoerders waarvan 2/3 eenmanszaken en 1/3 met personeel. Samen stellen die meer dan 9000 mensen tewerk. De aanleg en het onderhoud van parken, tuinen en plantsoenen is daarbij een arbeidsintensieve aangelegenheid waarbinnen zowel hoog opgeleide als laaggeschoolde medewerkers een aantrekkelijke job kunnen vinden.”

Wat zal er veranderen ?

In de nieuwe regeling wordt  het BTW-tarief voor de aanleg en het onderhoud van tuinen gesplitst zodat de levering van de sierteeltproducten enerzijds en de daarbij verstrekte dienst anderzijds aan hun eigen BTW-tarief van respectievelijk 6 en 21 % worden onderworpen. Dit zal er ook voor zorgen dat levende woudbomen, levende fruitbomen en dergelijk goederen eveneens van het verlaagd tarief kunnen genieten wanneer ze bij de aanleg en het onderhoud van tuinen worden geleverd.

“Met de goedkeuring van dit voorstel ziet de Belgische Federatie Groenvoorzieners na vier jaar haar inzet beloond en is een belangrijk dossier voor de tuinsector gerealiseerd,” besluit Karel Tielemans, voorzitter BFG-FBEP.