Brussel / Sportpark Heizelplateau

Een Belgisch-Nederlands team van architecten landschapsarchitecten heeft de prijsvraag voor het sportpark Heizelplateau naast het huidige Koning Boudewijnstadion in Brussel gewonnen.

 


De winnaar is een samengesteld team van OMGEVING, Zwarts & Jansma Architecten, Atelier Ruimtelijk Advies en Witteveen+Bos.

In het ontwerp worden bestaande sportfaciliteiten geherstructureerd en nieuwe functies geïntroduceerd. Er komt onder meer een atletiekbaan, een voetbal- en een rugbyveld en de grootste openbare waterspeeltuin van België. Er ontstaan sportclusters die landschappelijk worden ingepast en een openbare parkzone.

Bijzondere aandacht in het plan is uitgegaan naar het slim benutten van de grote niveauverschillen in het terrein. Zo worden de sportclusters ingebed en wordt een open watercascade gecreëerd om het water afkomstig van de terreinen op te vangen en in beeld te brengen.

Het totale investeringsbudget bedraagt 20 miljoen euro. De herontwikkeling van het sportpark valt binnen het masterplan van KCAP Architects&Planners en Arup voor het Heizelgebied. Samen met de komst van het shopping- en congrescentrum NEO, wordt de volledige Heizelsite heringericht.