West 8 krijgt urbanismeprijs voor Madrid Rio

Madrid Rio van het Rotterdamse bureau voor landschapsarchitectuur West 8 heeft de prestigieuze Veronica Rudge Green Prize in Urban Design van Harvard gewonnen.

Madrid Río is een nieuw lineair park langs de Mazanares rivier in het centrum van de Spaanse hoofdstad. Waar eens een drukke autosnelweg het midden van de Spaanse hoofdstad doorkruiste, prijkt nu een prachtig park. Het nieuwe park bestaat uit een paternoster van kleine en grote parken, pleinen en wandelboulevards, met tientallen speeltuinen en terreinen voor de meest uiteenlopende sporten, zelfs een stadsstrand en een kayakzone, en tientallen kilometers wandel- en fietspaden. Elk parkdeel vormt een miniatuurlandschap, met een eigen sfeer en een eigen verhaal. Het nieuwe park is ruim 120 ha groot. In totaal werden er 43 km tunnels gegraven waarin de afslagen en rijbanen voor het 6 km lange traject in het hart van de stad verdwenen.


Met deze bekroning wil de jury beklemtonen dat “doordacht geplande en zorgvuldig uitgevoerde mobiliteitsstructuren een stad en haar regio kunnen transformeren. De manier waarop die project nieuwe infrastructuren heeft ontwikkeld om de stad te herstellen en opnieuw tot leven te wekken door zorgvuldige ontwerpinterventies is bijzonder waardevol in de context van de hedendaagse verstedelijking”.

Projectteam: West 8, Burgos & Garrido Arquitectos, Porras & La Casta Aquitectos en Rubio & Álvarez-Sala Arquitectos.

 

Rudge_2015_1

Rudge_2015_2

Rudge_2015_4

Rudge_2015_5

Rudge_2015_6

Rudge_2015_7

Rudge_2015_8

 

Veronica Rudge Green Prize in Urban Design

De Veronica Rudge Green Prize in Urban Design is een van de meest prestigieuze urbanismeprijzen die om de twee jaar wordt uitgereikt. De prijs bekroont voorbeeldstellende stedelijke projecten die de voorbije tien jaar werden gerealiseerd.

De prijs werd opgericht in 1986 naar aanleiding van de 350e verjaardag van Harvard University en de 50e verjaardag van de Harvard Graduate School of Design.

Adriaan Geuze en West 8 wonnen de prijs al in 2002 met de ontwikkeling van het Borneo Sporenburg Waterfront in Amsterdam.

Het volledige juryverslag over Madrid Río vindt u hier.