“Iedere plant moet voor een meerwaarde zorgen in de tuin”
Steve Delrue is een landschaps- en tuinarchitect uit het West-Vlaamse Ingooigem die naar eigen zeggen op een klassieke manier te werk gaat. Een zorgvuldige beplanting staat bij hem centraal en Steve zal steeds rekening houden met de volledige omgeving rond de tuin. Maar de sleutel tot een goed ontwerp, volgens de landschapsarchitect, ligt bij de klant zelf.Al van kindsbeen af was Steve creatief bezig in de tuin. “Ik heb altijd al veel getekend en toen ik twaalf was, ontwierp landschapsarchitect Erik De Waele de tuin van mijn ouders. Zijn enthousiasme werkte aanstekelijk en ik wist dat ik later hetzelfde wou doen. Het grappige is dat ik later, tijdens mijn studies aan de Hogeschool Gent, bij diezelfde Erik De Waele stage liep. Hij had me dat jaren eerder beloofd en was me niet vergeten.” Sinds april 2004 werkt Steve zelfstandig als tuin- en landschapsarchitect, vooral voor particulieren maar af en toe eens voor een openbaar project.
Steve Delrue ziet het werk van een landschapsarchitect als een verbinding tussen de woning en omgeving. “Waar een aannemer zich vooral focust op het aanleggen van een tuin, zorgen wij voor de structuur. Voor mij is het belangrijk dat de volledige omgeving goed tot zijn recht komt. Daarnaast bekijken wij de situatie ook op lange termijn: we moeten ervoor zorgen dat een tuin ook over enkele decennia nog even mooi is.”
Beplanting overheerst
Wanneer we Steve vragen hoe we zijn stijl het best kunnen beschrijven, vertelt hij dat hij kiest voor een klassieke stijl. “De beplanting staat centraal bij mij. Ik kies voor een organische vorm en een landelijk gevoel. Meubilair en terrassen zijn ook belangrijk, maar zullen bij mijn ontwerpen nooit overheersen. Vanuit de woning zal je bij mij bijvoorbeeld maar één terras zien. De andere terrassen zitten verstopt in het groen, je moet ernaar op speurtocht gaan. Deze werkwijze zorgt er ook voor dat vlinders en vogels aangetrokken worden tot de tuin.”
“Wanneer een klant me benadert, begint alles met een vrijblijvend bezoek van mij aan de tuin, waarbij ik onderzoek wat ik met de buitenruimte kan doen. Mijn uiteindelijk ontwerp bestaat uit een volledig uitgewerkt tuinontwerp, 3D-beelden, een technisch plan en een beplantingsplan. Ik zorg er bovendien ook voor dat de klant voor elke plant een fiche in handen krijgt waarop alle informatie staat over wanneer de plant moet gesnoeid worden en hoeveel water de plant nodig heeft. Zie het als een gebruiksaanwijzing voor de tuin.”
Breed palet
Opvallend: Steve geeft mensen de keuze om zelf hun tuin aan te leggen. “Indien nodig raad ik hen de juiste tuinaannemer aan, maar veel mensen kiezen ervoor om zelf hun tuin aan te leggen. Wanneer ze dit doen, ga ik wel vaak langs om bij te sturen waar nodig, maar in de praktijk lukt dit meestal goed. Mensen zien hun tuin als een hobby, een levenswerk bijna, en compenseren hun gebrek aan ervaring met enthousiasme en zorgzaamheid.”
Heeft deze landschapsarchitect een voorkeur voor bepaalde planten? “Ik probeer in iedere tuin een ander palet van verschillende planten te verwerken”, legt hij uit. “Iedere plant moet voor een meerwaarde zorgen in de tuin. Ik heb een voorkeur voor Osmanthus en ook de herfstverkleuring van esdoorns spreekt me aan. Op het vlak van bloemen gebruik ik graag de klassieke Phlox en de Astrantia.”
Een open tuin
Voor een tuin in het West-Vlaamse Heestert kreeg Steve de opdracht om een gezellige tuin met de nodige privacy te maken van een domein van 1,5 hectare. “Ik wou zeker de omgeving rond de tuin bij het domein betrekken”, legt onze gesprekspartner uit. “Het vormt als het ware een geheel. Ik koos voor een rustige beplanting die weinig onderhoud vergt. Het is een heel open tuin die toch enkele verborgen hoekjes bevat. Hierdoor lijkt de tuin groter dan hij eigenlijk is. Er is ook een groot gevoel van diepte.” Het kroonjuweel van de tuin is de biologische zwemvijver, waarbij beplanting zorgt voor de zuivering van het water. Het bijbehorende poolhouse stond er al, maar was door enkele struiken bijna niet meer zichtbaar. “Dat heb ik een beetje opengetrokken, zodat het poolhouse perfect aansluit bij de tuin en het landschap in de achtergrond. Op het vlak van de beplanting koos ik, naast de al bestaande buxus, onder meer voor hortensia’s, Osmantus, Cornus en hazelaars die vooral in het voorjaar mooi bloeien. Achterin de tuin, waar we enkele natte zones terugvinden, kozen we voor moeraseiken die hier goed zullen groeien.” Belangrijk bij dit project was het overleg met de klant, herinnert Steve zich. “Al sinds het eerste gesprek zaten we op dezelfde golflengte. Tijdens het ontwerp liet ik hen ook voldoende tijd om alles rustig te bekijken. De sleutel tot een goed ontwerp ligt bij de klant zelf, vind ik. Die mensen hebben de tuin overigens zelf aangelegd.”
In Zulte ontwierp Steve een tuin van circa 1.000 m², met een zwemvijver. “De bewoners wilden dat de beplanting niet te wild zou zijn, dus dit is een strakke, sobere tuin die past bij mijn stijl. Aan beide zijden van de vijver heb ik taxushagen geplant, die zowel ’s winters als ’s zomers voor structuur zorgen en de symmetrie benadrukken. Achterin zorgde ik voor een meer landelijke sfeer. Dankzij de leibomen is ook de privacy verzekerd. Ik koos niet voor klassieke leibomen, maar voor sierperen. Die staan in het voorjaar mooi in bloei.” Het is een onderhoudsvriendelijke tuin die er vandaag, een zevental jaar na de aanleg, nog even mooi bij ligt. “De bewoners vroegen om een onderhoudsvriendelijke tuin, dus meer dan een opkuis af en toe is niet nodig.”
Ook in Otegem, zijn thuisstad, ontwierp Steve een tuin. “Hier was het de bedoeling om een grote, strakke ‘border’ te creëren in Engelse stijl. Ik zorgde hier voor verschillende, warme kleuren met behulp van onder meer Asters en Echinacea. Belangrijk was bloemen te kiezen met verschillende bloeiperiodes, zodat de tuin er het hele jaar door kleurrijk uitziet. Zoals ik al zei: het is mijn job om ervoor te zorgen dat de hele omgeving tot zijn recht komt.”