Brussel / Monumentale fontein Kunstberg gerenoveerd

De Regie der Gebouwen, de vastgoedbeheerder van de federale overheid, heeft de grote fontein op de Kunstberg volledig gerenoveerd.

De tuin van de Kunstberg werd in 1957-58 aangelegd naar een ontwerp van de Belgische tuinarchitect René Péchère. Het is een mooi voorbeeld van een ‘hangende tuin’ want hij is namelijk aangelegd op een ondergrondse parking. De bomen en struiken wortelen in een grondlaag van 1,4 meter aarde boven op een draineerlaag van aanvulgrond.


De Kunstberg biedt één van de boeiendste vergezichten over Brussel. Vanop het Koningsplein vertrekt een indrukwekkende zichtas richting de toren van het stadhuis op de Grote Markt.

De tuin is een drukbezochte plaats en een belangrijke verbinding tussen de boven- en benedenstad. Duizenden pendelaars lopen de tuin door van en naar het werk. Voor de cultuurliefhebber is het een scharnierpunt met de aanwezigheid van verschillende culturele instellingen en conferentiezalen zoals het Rijksarchief, Bozar, de Koninklijke Bibliotheek, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, het Muziekinstrumentenmuseum, het Magrittemuseum en Square (congressenpaleis). Daarnaast worden er zeer vele culturele evenementen in en rond de Kunstberg georganiseerd zoals Europalia, het Kunstenfestivaldesarts of het Brussels Summer Festival.

 

 

Uitgevoerde werken

De monumentale fontein aan de voet van de trappen die naar de Koudenberg leiden is uitgevoerd in blauwe hardsteen met negen zuilen, waarboven gebeeldhouwde vissen of schelpen als waterspuwers dienst doen. De fontein werd eind de jaren ‘50 ontworpen door Roger Jacob en was sinds 2009 niet meer in gebruik.

De fontein werd eerst volledig ontmanteld. De blauwe natuursteen werd geïnventariseerd en terug gebruikt bij de heropbouw. De algemene toestand van de natuursteen was niet altijd even goed en daarom werden bepaalde stenen vervangen met nieuwe Belgische blauwe natuursteen. Het bestaande beeldhouwwerk (vissen en schelpen) werd bewaard.

De waterafdichting van het bassin, de aanwezige ondergrondse kanalisaties, de sproeikoppen en de volledige technische installatie (met inbegrip van waterpompen, elektrische installatie, lekbak, opslagtank, afsluitkranen, persslangen, doseerpompen, onderwater schijnwerper, een ultraviolet installatie en programmeerbare schemerschakelaar) zijn volledig vernieuwd.

De waterjets kunnen tot 4,50 meter hoogte reiken. De fontein en de opslagtank kunnen zo’n 120.000 liter regenwater bevatten.

Na de uitvoering van de werken werd de heropgebouwde fontein gereinigd en kreeg ze een anti-graffiti behandeling.

Zoals voor de 20 kleine waterbekkens op de Kunstberg is voor de grote fontein ook een winterbescherming voorzien. Deze bestaat uit een op maat gemaakte metalen draagstructuur met Bangkirai afwerking.

De Regie der Gebouwen werkt samen met de dienst Leefmilieu Brussel voor de dagelijkse werking van de fontein.

 

 

Opdrachtgever: Regie der Gebouwen
Aannemer renovatie grote fontein: De Dender nv & Automatic Spraying Systems.
Kostprijs: 473.744,30 euro, (incl.BTW)