Britse tuinen / Een geheime tijdreis [VIDEO]

In de nieuwe BBC serie ‘The Secret History of the British Garden’ verkent de bekende TV-presentator Monty Don 400 eeuwen Britse tuingeschiedenis, van de 17e tot de 20e eeuw.

 


De Britse tuin in de 17e eeuw

De tocht begint in de enige nog bewaarde tuin uit de 17e eeuw, Levens Hall in Cumbria en eindigt in het koninklijk paleis van Hampton Court.

 

 

18e eeuw

Dit is de eeuw waarin de Britse landschapstuin ontstond. Monty Don bezoekt een aantal bekende tuinen van Capability Brown, zoals Croome Court in Worcestershire ontworpen door Capability Brown, Rousham van William Kent en Stanage Park van Humphrey Repton.

 

 

19e eeuw

Onder invloed van het Britse imperium en de industriële revolutie worden de tuinen exotischer en kleurrijker. Monty Don bezoekt onder meer de koninklijke tuinen van Osborne, het eerste publieke park, Derby’s Arboretum, en de botanische tuinen van Kew en Edinburgh.

 

 

20e eeuw

In de slotepisode vertelt Monty Don hoe de Britse tuin geëvolueerd is in de 20e eeuw, en is uitgegroeid tot de belangrijkste Britse hobby. Klik hier om een fragment te bekijken.

 

https://www.bbc.co.uk/programmes/b06q5gd0/episodes/guide