Boomkwekerij Hoebenschot wint 9de innovatiecampagne

Boomkwekerij Hoebenschot uit Lichtaart won een prijs van de 9de Innovatiecampagne voor de QR-registratie op het veld. Deze campagne wordt om de twee jaar door het Innovatiesteunpunt georganiseerd.

Op deze boomkwekerij, gespecialiseerd in haag-en vormplanten en fruitbomen, staan meer dan 1000 verschillende fruit- en sierbomen. Omdat er van sommige bomen maar enkele stuks per jaar gekweekt worden (waaronder zeer oude boomsoorten) en omdat elke boom zijn eigen geschiedenis heeft en dikwijls een specifiek onderhoud vraagt, wil men iedere boom van een label met een QR-code voorzien. Daaraan kan een specifieke app gekoppeld worden zodat alle taken die op het veld uitgevoerd worden, à la minute met deze applicatie kunnen geregistreerd worden. Eens de QR-code gescand, verschijnt de informatie van de specifieke boom en kan je meteen de tijd die je spendeert aan een bepaalde handeling bij die boom, registeren en dus linken aan die boom. Daarmee kan de kweker de teeltgeschiedenis volgen en de boom een optimale verzorging geven. De particulier (de koper) kan de QR-code scannen en verzorgingstips krijgen, foto’s van de boom in bloei enzovoort zien. Dankzij het QR-systeem zou de registratie op de kwekerij veel correcter en vlugger kunnen gebeuren. Het uiteindelijk doel is een volledige integratie van de kwekerijgegevens in de boekhouding en de facturatie.
Het systeem zou ook toepasbaar kunnen gemaakt worden in andere sectoren waar men de ontwikkeling van individuele planten wil opvolgen.