Boomkwekerij Ebben: klimaatvriendelijk bomensortiment

Boomkwekerij Ebben denkt vooruit en is al jarenlang actief in het kweken van een klimaatbestendig sortiment. Het bedrijf bundelt zijn selectie in de TreeEbb, een bomenencyclopedie waarin je als tuinprofessional overzichtelijk je keuze kan maken.


De klimaatverandering is de laatste twee jaar het best merkbaar door de enorme droogte die we hebben ervaren. In 2018 kleurde al in juni het veld geel en vele oogsten mislukten, tenzij er fors werd geïnvesteerd in beregening. Jong aangeplante bomen stonden te kwarren in gemeenteplantsoenen en in het voorjaar van 2019 werd duidelijk dat ook veel oudere bomen de droogte niet hadden overleefd. Naast de hete, droge periodes hebben we ook te maken met hevige regenval en daarmee gepaard gaande overstromingen. Beplanting moet dus niet alleen hittebestendig zijn en diep water kunnen zoeken, maar ook nog eens natte voeten kunnen verdragen.

Boomkwekerij Ebben is al jarenlang actief in het kweken van een klimaatbestendig sortiment en het geven van wetenschappelijk onderbouwde informatie over klimaatbomen aan de groene vakwereld. Zo participeert het onder meer in het Duitse onderzoek ‘Stadtgrün 2021’, een proef in drie deelgebieden van Duitsland naar de klimaatbestendigheid van verschillende soorten bomen. En door middel van de online bomenencyclopedie TreeEbb maakt Boomkwekerij Ebben inzichtelijk welke bomen klimaatbestendig zijn, goed tegen droogte kunnen of bijvoorbeeld overstromingen verdragen.

Boomkwekerij Ebben TreeEbb bomen klimaat duurzaamheid klimaatbestendig bomenencyclopedie tuin tuinprofessionalCG Concept Jaarboek 2020

TreeEbb bomenencyclopedie

Voor tuinprofessionals beveelt Boomkwekerij Ebben een selectie van honderd bomen aan die goed bestand zijn tegen het veranderende klimaat. Deze bomen zijn in de TreeEbb geselecteerd op een goede winterhardheid (5) en bestendigheid tegen droogte en hitte. Met de overige filters in de TreeEbb is het vervolgens heel eenvoudig om de geschikte bomen voor het project te vinden, bijvoorbeeld door te zoeken op afmetingen, kroonvorm, kleur, etc.

Onderzoek naar bomen in stedelijk gebied

Ebben heeft meerdere specialisaties in het sortiment, zoals een verscheidenheid aan klimaatbomen, schaduwbomen, wadibomen, etc. Maar Ebben doet meer dan alleen het kweken, planten en beheren van bomen. De boomkwekerij doet al decennialang onderzoek naar de toepassing van bomen in het stedelijk gebied. Talloze publicaties en een digitaal kennisplatform zijn daar getuige van. De laatste jaren werkt Ebben samen met innovatoren en landschapsarchitecten aan De Boomveer, een levende klimaatmachine. De Boomveer is een boom in een technische constructie waardoor hij kan groeien zonder aarde. Dit betekent een gewichtsreductie van maar liefst negentig procent en zo een brede toepassing op bestaande daken en op plaatsen waar op de traditionele wijze geen bomen geplaatst kunnen worden door bijvoorbeeld ondergronds ruimtegebrek.

Boomkwekerij Ebben TreeEbb bomen klimaat duurzaamheid klimaatbestendig bomenencyclopedie tuin tuinprofessionalCG Concept Jaarboek 2020

Aan de slag als tuinprofessional

Als tuinprofessional ligt de taak in het bewust maken van de opdrachtgever. Slim vergroenen is nu en in de toekomst hoogst noodzakelijk. Daarnaast wordt het circulair bouwen en aanleggen een must, ook voor buitenruimtes. Buffering van regenwater, maatregelen ter bevordering van de biodiversiteit en (toekomstig) hergebruik van materialen zijn bijvoorbeeld zaken waar in het ontwerp de nodige aandacht aan moet worden besteed. En bomen zijn niet alleen maar een mooie extra van een ontwerp geworden, maar een letterlijke overleving van de klimaatveranderingen.

Meer weten?

Ebben is gespecialiseerd in meerstammige bomen, klimbomen, laan- en parkbomen, karakteristieke bomen en solitaire heesters. Op onze kwekerij kweken we bomen in alle soorten, vormen en maten, van kleine heesters tot parkbomen met een stamomvang van maar liefst één meter vijftig. Bij Boomkwekerij Ebben vindt u ongetwijfeld de juiste selectie, in het gewenste formaat en aantal om uw groenwensen optimaal in te vullen.

Boomkwekerij Ebben
Beerseweg 45, 5431 LB Cuijk
Noord-Brabant, Nederland
T +31 (0)485 31 20 21
[email protected]
www.ebben.nlwww.treeebb.nl

 

Boomkwekerij Ebben TreeEbb bomen klimaat duurzaamheid klimaatbestendig bomenencyclopedie tuin tuinprofessionalCG Concept Jaarboek 2020