Bomen twitteren over klimaatverandering [VIDEO]

Het netwerk van twitterende bomen TreeWatch dat door prof. Kathy Steppe en Jonas Von der Crone van de UGent werd opgericht, heeft er een vijfde boom bijgekregen, een populier op de campus van de Universiteit van Wageningen (NL). De gegevens helpen onderzoekers om de interactie tussen boomgroei en extreme weersomstandigheden beter in kaart te brengen.

De twitterende bomen maken deel uit van TreeWatch, een netwerk van bomen uitgerust met sensoren die verbonden zijn aan communicatietechnologie. Zo verspreiden de bomen via Twitter informatie over hoe ze omgaan met droge dagen en hoe goed ze groeien. De boom zal bijvoorbeeld laten weten hoeveel water er door zijn vaten stroomt en hoe hard hij groeit.


De tweets zijn een gimmick om bewustzijn bij het publiek te creëren voor de interactie tussen bomen en hun omgeving. De verzamelde gegevens dienen voor het vergroten van kennis over fysiologische processen in bomen in relatie tot weersomstandigheden en implicaties van toekomstige klimaatverandering.

Vijf twitterende bomen
De eerste twitterende boom, een esdoorn, staat sinds oktober 2015 in de binnentuin van de campus Coupure van de Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de UGent.
In het experimentele Aelmoeseneie bos in Gontrode is een beuk en een eik uitgerust met sapstroom- en dendrometers.

 

 

In Duitsland staat een twitterende grove den, en in Wageningen nu ook een populier.

 

 

Binnenkort komt er nog een lariks in Zwitserland en een grove den in Spanje bij.

Jaarringen en houtstructuur
Door de steeds wisselende weersomstandigheden ontstaan variaties in groeiactiviteit van de bomen. Deze zijn uiteindelijk terug te vinden in de structuur van de jaarringen van de boom. Zo slaat de boom informatie over weersomstandigheden op in zijn houtarchief.

De informatie gemeten met de apparatuur aan de twitterende bomen vormt de sleutel voor het begrijpen van veranderingen in de houtstructuur in de jaarringen. Omdat bomen honderden jaren oud kunnen worden, zijn we zo in staat om de reacties van de boom op zijn omgeving tot eeuwen terug te bestuderen. Door de groei van bomen in verschillende delen van Europa te vergelijken wordt duidelijk wat het effect is van verschillende bodem- en klimaatomstandigheden op de vitaliteit van bomen.

Kennis hierover is onder andere belangrijk om te bepalen welke boomsoorten beter bestand zijn tegen periodes van droogte die zich bij het veranderende klimaat in toenemende mate zullen voordoen.