Boek / Geografisch Arboretum Tervuren – Een wereldreis rond bomen

Het Geografisch Arboretum in Tervuren is voor velen verborgen parel in de schoot van het Zoniënwoud. Meer dan zeshonderd soorten en 30.000 collectiebomen en -struiken nodigen u uit op een reis door de bossen van de gematigde klimaatzone op het noordelijk halfrond. Een nieuw boek leidt ons rond in de rijke variatie aan bossen in Amerika, Europa en Azië, in het beheer van zo’n levende collectie en in uitdagingen van duurzaam bosbeheer onder invloed van de klimaatverandering.

Het Geografisch Arboretum van Tervuren is uniek in de wereld. Vanaf 1902 werden bijna 120 hectare bomen aangeplant, afkomstig uit bijna 80 bosgebieden over de hele wereld. Per geografische streek werden bomen en struiken geselecteerd zodat een typisch boslandschap uit die bepaalde regio werd gecreëerd. De groene brede weiden tussen de bospartijen laten de monumentaliteit van de bomen volop tot hun recht komen. Een levend patrimonium, steeds veranderlijk en in beweging. De (ecologische) relaties tussen al dat bomenleven zijn ongekend complex.


Charles Bommer, vermaard botanicus, was de grondlegger van dit project. Hij wou als wetenschapper een unieke referentiecollectie aanleggen waarmee ook de studie van bomen en bossen bevorderd kon worden. Tegelijk was hij geïnteresseerd in de ecologische relaties, de groeikracht en de overlevingskansen van die ‘exotische’ boomsoorten in ons land.

De auteurs en arboretumbeheerders Patrick Huvenne, Kevin Knevels en Wilfried Emmerechts delen in het boek Geografisch Arboretum van Tervuren hun kennis én passie: ze leiden ons binnen in de rijke variatie aan bossen in Amerika, Europa en Azië, in het gespecialiseerde beheer van zo’n levende collectie en in uitdagingen van duurzaam bosbeheer onder invloed van de klimaatverandering. Het mooi geïllustreerde boek bevat een uitgebreide beschrijving van de diverse arboretumgroepen, naast historiek van het domein, aspecten van het arboretumbeheer en een inleidende behandeling van de achtergrondwetenschappen.De vele kaarten, grafieken en historische documenten ondersteunen hun verhaal. Jan Decreton staat garant voor de prachtige foto’s.

Het boek verschijnt in het voorjaar van 2020, maar kan nu reeds besteld worden aan de voorintekenprijs van 35 euro. U kan een exemplaar van het boek reserveren door een mail te sturen met vermelding van uw naam, adres en de gewenste taal naar: [email protected]. Bij overschrijving van het bedrag van 35 euro (tot 15 april 2020) op rekeningnummer BE 54 0000 0173 6397 (BIC: BPOTBEB1) is uw bestelling definitief en geregistreerd

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA