Team Edudelta College Goes wint Nationale Wedstrijd Tuinaanleg 2016

Robbert de Visser en Jacco van Aert van team Edudelta College uit Goes zijn de winnaars van de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg 2016. Tijdens de finale, die plaatsvond op de consumentenbeurs TuinIdee in de Brabanthallen in Den Bosch, kregen zij de meeste punten voor hun strakke voorjaarstuin. Op de tweede plaats eindigde team Groenhorst uit Velp. Het brons ging naar het team van Groeipunt uit Volkel. Team AOC Oost uit Almelo werd vierde.

Tijdens de Nationale Wedstrijd Tuinaaanleg kunnen jonge vakmensen hun talenten laten zien en daarnaast wordt het groene vak met al zijn creatieve aspecten getoond.


Tijdens deze wedstrijd leggen de deelnemende scholieren tuinen aan waarin zij te maken krijgen met verschillende facetten van het hoveniersvak. Denk hierbij aan het uitzetten van maten en peilen. Het bewerken en aanbrengen van natuursteen en/of beton voor trappen, muren en verhardingen of het bewerken en aanbrengen van hout en houttechnieken. Daarnaast wordt beplanting aangelegd met gebruik van gras(zoden), bomen, struiken, vaste planten en/of eenjarigen. De leerlingen moeten het ontwerp goed en netjes uitvoeren binnen een bepaalde tijd.

 

Technische uitdagingen
Team Edudelta onderscheidde zich volgens de jury door de gedegen voorbereiding, keurige afwerking en de nodige creativiteit. In december zullen ze Nederland vertegenwoordigen op het onderdeel Tuinaanleg tijdens EuroSkills 2016, de Europese kampioenschappen voor beroepen in Göteborg (Zweden).

Het tuinontwerp van Anne de Jong en Udin Verheij bevatte pittige technische, maar ook creatieve uitdagingen. “Het is een prachtig ontwerp, met mogelijkheden om lef te tonen, om iets te doen wat eigenlijk niet zo voor de hand ligt”, vertelt juryvoorzitter Bas van Swigchem. “Dat vraagt om een goede planning, om inzicht en om keihard werken om alles binnen de gestelde tijd af te krijgen. En als de maatvoering dan ook nog eens uitstekend is, dan scoor je punten. Het was een leuke wedstrijd, met sportieve teams die weliswaar in competitie waren, maar ook saamhorigheid toonden. Een mooie promotie van ons groene vak.”

 

Vakkennis
Presentatrice Marit van Bohemen – bekend van onder andere het tv-programma ‘Tuinieren met kijkers’ – reikte samen met VHG-directeur Egbert Roozen de oorkondes en medailles uit aan de teams. Marit: “Ik heb veel met groen en ben blij met het groen dat we nog hebben in Nederland. Gelukkig is de trend om tuinen vol te leggen met tegels op z’n retour. Het was spannend en ontroerend om te zien hoe hard de jongens aan het werk waren en met hoeveel vakkennis ze aan de slag gaan. Het is me nu duidelijk dat je als hovenier van alle markten thuis moet zijn.”

 

foto-18377

foto-21457

 

Organisatie
De organisatie van de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg is in handen van VHG, de branchevereniging van ondernemers in het groen, en de deelnemende AOC’s. Het ministerie van Economische Zaken, FNV Agrarisch Groen, CNV Vakmensen, Colland Arbeidsmarktbeleid, AOC-Raad en Skills Netherlands/Skills Heroes maken deze wedstrijden mede mogelijk.