Blauwe Kamer Jaarboek Landschapsarchitectuur en Stedenbouw 2016

Het Blauwe Kamer jaarboek 2016 is het twaalfde jaarboek Landschapsarchitectuur en stedenbouw. Rijk geïllustreerd en met deskundige beschouwingen en interviews laat dit jaarboek zien wat er op deze terreinen gebeurt en welke rol ontwerpers kunnen spelen.

Het Blauwe Kamer Jaarboek toont het veranderende gezicht van Nederland. De jury, onder voorzitterschap van Guido Wallagh, selecteerde 17 projecten van Sant & Co, Maxwan, DELVA, Buro Harro, MTD en Bureau OSLO, Robbert de Koning, Saskia Beer, Boom Landscape, H+N+S, OKRA, West 8, Gemeente Nijmegen, Latz+Partner, De Urbanisten en Strootman, OKRA, Vista, Daf Architecten. Van de zeventien voorbeeldige plannen in het boek zijn er dertien net opgeleverd.


Vier betreffen een vraagstuk waarmee Nederland in de toekomst te maken krijgt. In binnen- en buitenland zijn er de grote transities op het gebied van milieu, klimaat en stadsontwikkeling. Op lokaal niveau de vele initiatieven door marktpartijen en bewonersgroepen.

De ontwerpwereld dreigt weg te drijven van de nieuwe ruimtelijke opgaven die de komende decennia de opdrachtportefeuilles moeten vullen, aldus de selectiecommissie onder leiding van voorzitter Guido Wallagh. Door onder meer een gebrek aan kennis en onderzoeksvaardigheden worden ze vaak niet serieus genomen bij actuele opgaven als energietransitie of de wijkenaanpak. ‘Ontwerpers beschikken vaak over een goed en beeldend verhaal, maar dit is weinig waard als wethouders of investeerders hun schouders erover ophalen.’

jaarboek_2016_cover_nijmegen-copy

Landschapsarchitectuur en stedenbouw 2016

ISBN 9789492474049

www.uitgeverijblauwdruk.nl