Betterbuxus® verovert gouden Florall award

Wegens Covid diende de voorjaarseditie van Florall vandaag digitaal door te gaan. Een professionele jury reikte opnieuw awards uit aan interessante nieuwigheden. Betterbuxus® werd bekroond met goud, Agapanthus ‘Poppin Purple’ won zilver en sleepte de eerste publieksprijs in de wacht. De spectaculaire kleuren overtuigden de jury om brons toe te kennen aan de Leucothoe ‘Rant01’ (Firestar).

 


FLORALL wordt tweemaal per jaar georganiseerd en geeft een volledig overzicht van het voor- en najaarsassortiment sierteelt en boomkwekerijproducten. Professionele telers en verschillende toeleveranciers uit de sierteeltsector stellen hier hun assortiment voor aan een internationaal publiek. Wegens Covid waren er bij deze editie geen fysieke presentaties, maar een digitaal platform. Daarop kunnen groot- en kleinhandelaars het voorjaarsassortiment van Vlaamse telers bekijken en hen contacteren.

 

GOUD / BetterBuxus® – Herplant

Betterbuxus hybriden zijn door veredeling verkregen resistente buxusrassen tegen Calonectria op Buxus die samen met het ILVO werden ontwikkeld. Ze vertonen volgens recent onderzoek ook een hogere tolerantie tegen de buxusmot.

Motivatie jury:
Deze nieuwe rassen met resistentie tegen schimmelziekten counteren alvast het grootste probleem van Buxus. Ze zijn het resultaat van meer dan tien jaar veredelingswerk door Herplant BV in samenwerking met ILVO en PCS, waarbij vanuit zaailingen de natuurlijke resistentie van wilde varianten werd ingebracht.

De jury stelt het innovatieve aspect van deze plant voorop, en vindt dat de naam Betterbuxus® moet helpen om op te tornen tegen het idee dat Buxus een moeilijke plant is. De resistentie tegen schimmelziekten maakt dat de planten – mits wat aandacht voor de buxusmot – ongestoord kunnen groeien in de zomer, wat een meerwaarde is.
Ook de veelzijdigheid spreekt de jury aan. Ze gedijen als terrasplant in pot of in vollegrond. De iets lossere groeiwijze hoeft geen nadeel te zijn, omdat het moderner oogt. Ze zijn ook bruikbaar als bodembedekker en voor vormsnoei. De plant zorgt voor groene tinten in de winter.

www.herplant.be

 

ZILVER / Agapanthus ‘Poppin Purple’ – Agapanthuskwekerij

Agapanthus ‘Poppin Purple’ is de eerste dieppaarse doorbloeiende bladhoudende Agapanthus op de markt. Ze heeft fantastische, paarse bloemen en een hoge bloemproductie. ‘Poppin Purple’ heeft een lange bloeiperiode met goede herbloei zodat u lang kunt genieten van de intens paarse bloemen. Deze Agapanthus groeit sneller dan andere rassen en wordt ca. 60 cm hoog en 45 cm breed.
Plaats ‘Poppin Purple’ in de (volle) zon in een goed gedraineerde bodem.
Het is een geweldige plant voor in de vaste plantenborder, voor in pot op terras of balkon of voor in gemengde containers.

Motivatie jury:
Deze kleurrijke plant kan een breed publiek aanspreken. Ze brengt kleur in de tuin en bloeit gedurende een lange periode.‘Poppin Purple’ groeit niet te hoog, wat ze het aanplanten waard maakt in borders of in pot. Er zijn nog paarse soorten, maar de jury gelooft er in dat ‘Poppin Purple’ gaat opvallen met zijn kleur. Agapanthus is een populaire doorbloeiende plant, die meelift met andere kleurbrengers in de tuin. Agapanthus trekt vlinders aan en is bijenvriendelijk.

De Agapanthus ‘Poppin Purple’ won ook de publieksprijs

www.agapanthuskwekerij.be

 

BRONS / Leucothoe ‘RANT01’ (FIRESTAR) – Van Vliet New Plants BV

‘RANT01’ heeft een goede compacte en dichte groeiwijze. De bladeren zijn fris donkergroen met brede witte randen in de zomer. In de herfst kleuren de jonge scheuten diep purperrood. Ze blijven dit de hele winter. De plant is stabiel en vormt geen groenbladige twijgen. Ook is de plant weinig gevoelig voor bladvlekken.

Motivatie jury:
De jury vindt de spectaculaire kleuren rood, groen en bont vernieuwend ten opzichte van andere Leucothoe. De verschillende kleuren in verschillende seizoenen, en ook tijdens de winter, zijn een meerwaarde. Het is een trage groeier, die dus weinig onderhoud vraagt. Dit is een variëteit die goed bij deze rare tijden past. Op dit moment hebben we nood aan vrijheid, creativiteit en speelsheid, wat deze plant kan brengen op het terras. Ze heeft daarmee de potentie om ons blij te maken.